|

'ABD tipi laiklik istiyoruz'

Woodrow Wilson düşünce kuruluşunda konuşan FP lideri Kutan, laiklik tercihlerinin Anglo-Sakson ve Amerikan sekülarizmi olduğunu söyledi

Yeni Şafak
01:00 - 3/11/1999 Çarşamba
Güncelleme: 12:10 - 15/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

WASHINGTON- FP Genel Başkanı Recai Kutan, İsrail'in artık dünyada herkes tarafından varlığının kabul edildiğini belirterek, FP olarak İsrail ile Türkiye arasında işbirliği yapılmasında bir sakınca görmediklerini söyledi. Wasihngton'da bulunan Kutan, Woodrow Wilson düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin İsrail ile işbirliği konusunda şöyle konuştu: "İsrail'in teknoloji ve özellikle de harp teknolojisi alanında büyük imkana sahip olduğu biliniyor. Türkiye, herhangi bir Batı ülkesiyle bu alanda işbirliği yaptığı gibi İsrail ile de yapabilir. Bugün İsrail, Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün ile ilişki halinde. Kimse İsrail yok demiyor. İsrail vardır, Türkiye de İsrail ile eşit şartlar altında işbirliği yapabilir. Bunda sakınca görmüyoruz."

'Laiklik baskıya dönüştü'

Laiklik konusundaki bir soru üzerine Kutan, Fransa'da gelişen tipte "jakoben, antidemokratik bir laiklik değil, Anglo-Sakson ülkeleri ve ABD'de olan seküler bir sistemi" istediklerini söyledi. "Atatürk'ün vefat ettiği 1938 yılı ve 1940'lardan sonra laiklik dine baskı haline dönüşmeye başladı" diyen FP lideri Kutan, önerdikleri laiklik sisteminde kimsenin "Hanımlar başını örtsün" diyemeyeceğini, inancı olmayanın da özgür olacağını söyledi.

'Herkes eşit vatandaş'

Güneydoğu meselesinin sorulması üzerine, Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşamış çok sayıda yurttaş bulunduğuna işaret eden Kutan, "Türkiye'nin 65 milyon nüfusunda, Türk, Kürt, Boşnak, Arnavut, Kafkas, Çeçen, Azeri, Türkmen, Arap ve daha niceleri var" dedi. Kutan, Lozan Antlaşması'nda bahsi geçen, Müslüman olmayan topluluklar dışında, kimsenin azınlık statüsü taşımadığını ve herkesin eşit haklara sahip olduğunu söyledi. Kutan, terör örgütü başı Abdullah Öcalan hakkındaki idam kararının infazı konusundaki bir soruya "yargıya müdahale olur" gerekçesiyle cevap vermedi.

Politikada iki eğilim

Türk politikasında iki eğilim olduğunu savunan Kutan, bunlardan ilk grubun statükonun devamını isteyenler, ikincisinin ise evrensel değerlere sahip çıkanlar olduğunu, kendilerinin ikinci gruba dahil olduklarını belirtti. ------- ARA BASLIK ------------------



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
24 yıl önce