|

ABD, üs ve liman istiyor

ABD'nin İncirlik'in kullanım anlaşmasını genişletmek istediği haberleri doğrulandı. Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Başbuğ, "Bazı konularda ABD'den istekler aldık" derken, Bakan Gül, SEİA dışındaki isteklere sıcak bakılmadığını belirtti.

Yeni Şafak
00:00 - 28/05/2004 Cuma
Güncelleme: 16:02 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

ABD yönetiminin, İncirlik dışında kalan bazı üs ve limanları da kullanmak istediği bildirildi. Merkezi Stuttgart'ta bulunan Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı'na yakın kaynaklar, şu anda bir filo savaş uçağının İncirlik Üssü'ne kayıtlı olduğunu, Üs'teki uçak sayısının 48'e çıkarılmasının öngörüldüğünü belirtiyorlar. Türkiye'nin hava ve deniz limanlarından ihtiyaç duyduğu anda yararlanmak isteyen ABD, bu kapsamda bazıları Karadeniz'de olmak üzere 6 liman, 4 havaalanı ve kara birlikleri için de 2 tesisi kullanmak istiyor.

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ABD'den bazı istekler aldıklarını belirterek, "Bu isteklerin içinde Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması (SEİA) çerçevesinde olan konular karşılıklı görüşülür, bu anlaşma içine giren konularda bir sorun olmaz. SEİA dışına çıkan talepler tamamen ayrı bir konudur. Siyasi iradenin ve hatta parlamentonun kararına kadar gidebilecek hususlardır" dedi.

İlker Başbuğ, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı'nca, Harp Akademileri Komutanlığı'nda düzenlenen "Türkiye, NATO ve AB Perspektifinden Kriz Bölgelerinin İncelenmesi ve Türkiye'nin Güvenliğine Etkileri" konulu uluslararası sempozyumda konuştu.

İncirlik Üssü'nün durumu

Orgeneral Başbuğ, bir gazetecinin, ABD'nin Türkiye'den askeri talepleri olduğunu belirterek, İncirlik Üssü'nün kullanımının söz konusu olup olmayacağı sorusuna, şu karşılığı verdi: "ABD ile Türkiye arasında Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması (SEİA) var. İncirlik'in kullanılması da SEİA çerçevesinde olur. Bazı konularda ABD'den bazı istekler aldık. Bunlar üzerinde çalışıyoruz. Bu isteklerin içinde SEİA çerçevesinde olan konular karşılıklı görüşülür, karşı taraf SEİA çerçevesinde kullanımı arzu ederse bu anlaşma içine giren konularda bir sorun olmaz."

İncirlik Üssü'nün Irak için kullanılıp kullanılmayacağı yönündeki soruya ise Başbuğ, şu karşılığı verdi:

Irak, SEİA içinde değil

"Irak ayrı konu, SEİA dışında olan bir konudur. İstekler görüşülüyor. SEİA içinde olan istekleri uygulamak isterlerse o kapsamda karşılanabilir. SEİA dışına çıkan talepler tamamen ayrı bir konudur. Siyasi iradenin ve hatta parlamentonun kararına kadar gidebilecek hususlardır. SEİA, NATO çerçevesinde ABD kabul ederse eğitim faaliyetlerini kapsayan bir husustur."

Orgeneral Başbuğ, bir gazetecinin, "ABD'nin, SEİA'yı aşan Karadeniz ile ilgili talepleri olduğu söyleniyor" sözlerini, "Onlar ile ilgili şimdi konuşmamız uygun olmaz, görüşmeler zaten bitiyor. Resmi görüşümüzü ilgili makamlara ileteceğiz" diye cevapladı. Başbuğ, SEİA ile ilgili olarak Meclis kararına gerek olmadığını kaydetti.

SEİA harici isteklere sıcak bakmıyoruz
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise NTV'ye yaptığı açıklamada, ABD'nin yeni bir üs, hava ve deniz limanı talebi olduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Bazı önerileri var. Bu öneriler, anlaşma (SEİA) çerçevesinde olursa kabul görecek" dedi. ABD'nin askeri eğitim konusunda da bazı talepleri olduğunu kaydeden Gül, SEİA çerçevesinin dışındaki taleplere sıcak bakmadıklarını belirtti.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce