|

ABD'den BP'ye rekor ceza

BP'ye, Texas City'deki rafinerisinde güvenlik sorunlarını gidermediği gerekçesiyle 87,4 milyon dolar para cezası kesildi. Rafineride, 2005 yılındaki patlamada 15 kişi hayatını kaybetmişti

Houston
00:00 - 1/11/2009 Pazar
Güncelleme: 03:03 - 1/11/2009 Pazar
Yeni Şafak
ABD'den BP'ye rekor ceza
ABD'den BP'ye rekor ceza

ABD'de, İngiliz petrol şirketi BP'ye, Texas City'deki rafinerisinde güvenlik sorunlarını halletmediği gerekçesiyle 87,4 milyon dolar rekor para cezası verildi. Rafineride, 2005 yılında meydana gelen patlamada 15 işçi ölmüş ve 180 kişi yaralanmıştı. Çalışma Bakanı Hilda Solis, yaptığı açıklamada, İş Güvenliği ve Sağlık İdaresi'nin (OSHA), ülkenin en büyük üçüncü rafinerisinde eski ve yeni sorunlar tespit ettiğini, BP'nin çalışanların güvenliğini koruma taahhüdünü yerine getirmediğini söyledi. Solis, 'Sorunlar halledilmezse, bu başka bir felakete yol açabilir. 87 milyon dolarlık bir para cezası bu yaşamları geri getirmez ancak, bunun bir daha olmasına izin veremeyiz. İşyeri güvenliği bir slogandan çok daha fazla bir şeydir, bu bir yasadır' dedi.

OSHA'nın 6 ay süren denetiminden sonra verilen 87,4 milyon dolarlık para cezası, idarenin tarihindeki en büyük para cezası olarak değerlendiriliyor.

BP'nin para cezasını ödemek ve sorunları gidermek ya da cezaya itiraz etmek için 15 gün süresi bulunuyor.

TOPLAM CEZA 2 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

BP, 2005 yılında, OSHA'ya o dönem, rekor seviyede 21,3 milyon dolar para cezası ödemiş ve idareyle 4 yıllık anlaşma sürecine girmişti. Anlaşmanın süresi eylül ayında sona yaklaşırken, OSHA şirketi çok sayıda sorunun kaldığı konusunda uyarmıştı. Rafinerideki patlamanın ardından açılan kamu davasının çözümünde 2 milyar dolardan fazla para cezası ödeyen BP, rafinerideki güvenlik sorunlarını gidermek için 1 milyar dolardan fazla yatırım yapmıştı. Bu yıl başında BP, patlamayla ilgili cezai kovuşturmada suçunu kabul ederek, Adalet Bakanlığı'na 50 milyon dolar para cezası ödemişti. OSHA, 2005'deki patlamaya, bozuk basınç azaltma sistemlerinin sebep olduğunu tespit etmişti.



15 yıl önce