|

ABD'den KKTC'ye ilk adım

Amerikan Kongresi üyelerinden oluşan heyet, Rum Yönetimi'nin engelleme girişimlerine ve tepkilerine rağmen KKTC'ye gitti ve Cumhurbaşkanı Talat'la görüştü. Heyet başkanı Whitfield, "İzolasyonlar kalkmalı" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 31/05/2005 Salı
Güncelleme: 14:21 - 12/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------
  • MURAT PALAVAR / İSTANBUL


    KKTC'yi ziyaret eden ABD heyetine başkanlık eden Cumhuriyetçi senatör Ed Whitfield, Rum lider Papadopulos'un tavrını eleştirerek, Ada'nın Kuzeyi'nde de insanların özgürce dolaşmasını istediklerini söyledi. ABD'li senatör, KKTC'ye yönelik izolasyonun kaldırılmasını hedeflediklerini belirtti.

    ABD Temsilciler Meclisi Türkiye Dostluk Grubu eş başkanı Ed Whitfield başkanlığındaki Amerikalı milletvekilleri, İstanbul'dan KKTC'gitti ve Cumhurbaşkanı M. Ali Talat'la görüştü. Heyet başkanı Whitfield, Rum lider Papadopulos'un tavrını eleştirerek, KKTC'ye yönelik izolasyonun kaldırılmasını hedeflediklerini belirtti.

    ABD'li heyet, dün önce İstanbul'da öğle yemeği yedi. TBMM Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış'ın evsahipliğinde, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman'ın da katılımıyla İstanbul Modern'de yenilen yemekte konuşan Bağış, "Amerikalı konuklarımızla Ercan Havaalanı'na indiğimizde, sadece Kıbrıslı Türklerin ve dünyanın dört bir yanındaki 200 milyon Türk'ün değil, adalet ve eşitliğe inanan tüm insanların kalbini fethedeceğimiz konusunda sizi temin ederim. Ziyaretimizin sembolize ettiklerinden dolayı adeta tarihi bir gün yaşanacak" dedi.

    Barış: Hayatımın en mutlu anı

    Heyet daha sonra Egemen Bağış eşliğinde Lefkoşa'daki Ercan Havalimanı'na gitti. Havaalanında kısa bir açıklama yapan Egemen Bağış, "hayatının en mutlu anlarından birini yaşadığını'' ifade ederek, "Çok mutlu, gururlu bir an yaşıyoruz'' dedi.

    Papadopulos'a sert eleştiri

    Heyet ilk olarak KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından kabul edildi. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada heyetin başkanı Edward Whitfield, ABD heyetinin Güney'e geçişine izin vermeyen Rum Yönetimi lideri Papadopulos'u eleştirdi. Whitfield, Rum lider Papadopulos'a Talat'ın uzattığı dostluk elini sıkması çağrısında bulundu. Gezilerinin Rum tarafının söylediği gibi yasadışı olmadığını belirten Whitfield, "Biz insanların gönlünce hem Kuzey'de hem de Güney'de dolaşmasını istiyoruz. Biz Kuzey'de de mal-insan dolaşımı olsun istiyoruz" diye konuştu. İlk defa bir ABD heyetinin Kuzey'e geldiğine dikkat çeken Whitfield, bu şekilde Türk tarafının izolasyondan kurtulabileceğini belirtti.

    Görüşmede Cumhurbaşkanı Talat'ın "ABD'li milletvekillerinin ziyaretinin gerçekleşmesinde Egemen Bağış'ın büyük çabası bulunuyor" dediği öğrenildi.

    ABD Kongresi heyeti, daha sonra Cumhuriyet Meclisi'ni ziyaret ederek Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu'yla görüştü. Ekenoğlu, kabulde yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Türklerin çözüm ve barış istediğini ve bu isteğini dünyaya gösterdiğini ve ispatladığını söyledi. Ekenoğlu, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos zihniyetine rağmen Kuzey Kıbrıs'a Ercan Havaalanı'ndan gelen ABD Kongresi üyelerini tebrik etti.

    İzolasyonarın kaldırılması için geldik

    ABD Kongre heyetine başkanlık eden Ed Whitfield de Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların kaldırılması için geldiklerini söyledi. Whitfield, Papadopulos'a da bu yönde çağrıda bulunmaya geldiklerini kaydederek, ''Papadopulos'tan, Kuzey Kıbrıs'a yapılacak 259 milyon avro mali yardıma karşı tavrını kaldırmasını isteyeceğiz'' dedi.

    Talat: Ziyaret, takdire değer

    KKTC Cumhurbaşkanı Talat, ABD Kongre heyetinin, engelleme girişimlerine rağmen gerçekleştirdikleri ziyaretin "takdire değer" olduğunu, heyetin gösterdiği karalılığı uluslararası topluluğun da göstermesi halinde Kıbrıslı Türklerin uluslararası sistemle bütünleşme sürecinin başlayacağını söyledi. Bu heyetin KKTC ziyaretinin diğer Kongre üyelerinin ziyaretine de yol açacağı ümidini dile getiren Talat, uluslararası topluluğun da ABD Kongre heyetinin gösterdiği kararlılığı göstermesi halinde, Kıbrıslı Türklerin uluslararası sistemle bütünleşme sürecinin başlayacağını söyledi.

    Talat, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a, "Tüm kısıtlamaları karşılıklı olarak aynı anda kaldıralım" çağrısı yaptığının hatırlatılması üzerine de, bunun KKTC ile Türkiye'nin ortak politikası olduğunu söyledi. Talat, "Kıbrıs konusunda üzerinde çalışılan yeni bir çözüm planında Kuzey Kıbrıs'ta bir ABD askeri üssünün öngörüldüğü" haberlerinin hatırlatılması üzerine de, "Böyle bir şey yoktur. Böyle bir öneri önümüze gelir mi, onu şu anda ben bilemem" dedi.

    'Kahramanca bir adım'
    Heyete refakat eden AK Partili Egemen Bağış da, ABD Kongre üyelerinin KKTC'yi ziyaret etmekle "kahramanca bir adım attıklarını" belirterek, "Onlara, 'bu ziyareti gerçekleştirmekle sadece Kıbrıslı Türklerle dünyadaki 200 milyon Türkün değil, adalet için mücadele eden herkesin kalbini fethettiklerini' söyledim" dedi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce