|

AB'den dengeli rapor

APKM, Türk hükümetini "açık görüşlülüğünden" dolayı övdü ve AB'den, "Türkiye, Kopenhag kriterlerini yerine getirir getirmez müzakere için açık garanti vermesini" istedi.

Yeni Şafak
01:00 - 29/01/2004 Perşembe
Güncelleme: 11:17 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Kıbrıs'ta müzakerelerin BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın planı temelinde, vakit geçirilmeden başlatılması çağrısında bulunurken, AB, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'taki iki topluma çeşitli öneri ve uyarılarda bulundu.

AKPM genel kurulu, Macar parlamenter Matyas Eörsi tarafından hazırlanan Kıbrıs raporu ve buna ilişkin tavsiye karar tasarısını "oybirliği" ile kabul etti. AKPM toplantılarına katılan Türk parlamenterler tarafından "dengeli" olarak nitelenen kararda, AB'nin, Türkiye'ye tam üyelik müzakerelerinin başlaması yönünde daha açık bir mesaj vermesi; KKTC'deki mal ve ürünlerin AB pazarlarına girişi önündeki engellerin azaltılması istendi. Genel Kurul oturumunda yapılan tartışmada, Avrupalı parlamenterlerin önemli bir kısmı, Türk hükümetinin Kıbrıs sorununun çözümü konusunda gösterdiği çabayı destekleyen ve öven konuşmalar yapıldı.

Türkiye'ye 'iyi niyet' önerisi

Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Türkiye'deki hükümetin "açık görüşlü ve pragmatik" olmasından memnuniyet duyulduğu ifade edilen kararda, Ankara'dan, görüşmelerin başlaması için ağırlığını koyması ve Rum kesimiyle ilişkilerini geliştirmesi istendi. Oylama sırasında kabul edilen bir değişiklik önergesiyle, Türkiye'den çözüm arayışları çerçevesinde iyi niyetini göstermek amacıyla önemli miktarda askerini adadan çekmesi çağrısında bulunuldu. Kabul edilen başka bir önergede ise "Kopenhag kriterleri yerine getirilir getirilmez Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başlanacağı konusunda AB'nin açık garanti vermesi" çağrısında bulunuldu.

Rumlara 'tehdit etmeyin' uyarısı

Kıbrıslı Rum yöneticilere yönelik uyarılarda, "Kıbrıs'ta hakim konumda ve Kıbrıslı Türkler için tehdit oluşturdukları yolunda algılanabilecek açıklama ve davranışlardan kaçınmaları" istendi. Rum yönetiminden, KKTC'nin diğer ülkelerle ticari ilişkilerine kolaylık göstermesi talep edildi ve "iki toplum arasındaki temaslar konusunda ortaya çıkan sorunların aşılmasında da Rum yönetiminin ortadaki zorlukları çözmesi gerektiği" vurgulandı. Raporda ayrıca Kıbrıs Rum yönetiminden, AB üyesi olduktan sonra, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkmaması istendi. Yunanistan'dan da, görüşmelerin tekrar başlamasına katkıda bulunmasını isteyen AKPM, Atina'dan Rum yönetimini Annan planı çerçevesindeki çözüm için cesaretlendirmesini istedi.

KKTC'ye 'masaya dönün' tavsiyesi

Raporun KKTC'ye yönelik tavsiye kısmında ise zaman kaybedilmeden Annan planı temelinde görüşme masasına dönülmesi istendi ve güvensizlik ortamının aşılması için geçmişteki korkuların yeniden gündeme getirilmesinden kaçınılması çağrısı yapıldı. KKTC'nin AB'ye karşı daha olumlu bir yaklaşım göstermesi istenirken, KKTC yönetiminin medyanın ifade özgürlüğünü güvence altına alması gerektiği görüşü savunuldu.

Papadopulos'un 'kafası karışmış'

Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Başbakan Tayyip Eroğan'ın Kıbrıs konusundaki açıklamalarının "kafa karıştırıcı" olduğunu ileri sürdü. AKPM Genel Kurulu'nda konuşan Papadopulos, Avrupalı parlamenterlerin sorularını cevaplandırıken, Türkiye'nin çözüm çabalarıyla ilgili bir soru üzerine, Erdoğan'ın, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın sunduğu planın ruhuna aykırı hareket ettiğini söyledi. Papadopulos, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'dan yeni görüşmeler için davet gelmesi halinde, olumlu cevap vermeye hazır olduğunu da söyledi.

Türk heyeti: Rumlar da adım atmalı
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde konuşan Türk heyeti temsilcileri, Avrupalı parlamenterleri, "Rumlara da çözüm için adım atması yönünde baskı yapmaya" çağırdı. AKPM Genel Kurulu'nda söz alan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve APKM Türk Heyeti Başkanı Murat Mercan, hükümetin, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda gösterdiği kararlı çabaya değinerek, "Yunanistan ve Rum kesiminden de aynı çabayı bekliyoruz. Bu fırsat kaçırılmamalı" dedi. CHP'li Abdülkadir Ateş de, yaptığı konuşmada, Yunan ve Rum parlamenterlerin konuşmaları sırasında tahrik edici ve olumsuz tavır sergilemelerini eleştirerek, ''AKPM Genel Kurulu, seçmenlere mesaj gönderme yeri olarak görül-memeli" diye konuştu.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce