|

AB'den Türkiye karşıtlarına anayasa uyarısı

Avrupa Konseyi'nden, Türkiye karşıtı Fransız politikacılara, "Türkiye'yi bahane ederek AB anayasasına ret oyu çağrısında bulunmanız AB'ye zarar verir" uyarısı geldi.

Yeni Şafak
01:00 - 6/02/2005 Pazar
Güncelleme: 14:59 - 11/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
AB'den Türkiye karşıtlarına

anayasa uyarısı
---------------------- manset ---------------------

  • YAKUP KOCAMAN / BRÜKSEL


    Türkiye'nin AB üyeliği konusunu iç politika malzemesi yapmaya hazırlanan bazı Fransız politikacılar, Haziran 2004'te yapılacak yeni anayasa referandumundan "hayır" çıkmasını sağlarsa, AB'nin uluslararası arenada güçlü bir tüzel kişilik kazanma şansı kaybolacak.

    Avrupa Konseyi Halkla İlişkiler Birimi Başkanı Charis Xirouchakis, bu tehlikeye karşı tüm Avrupa kamuoyunu ve özellikle Türkiye karşıtı Fransız politikacıları uyardı. Türkiye Ekonomik Politik Araştırmalar Vakfı'nın (TEPAV), AB'nin başkenti Brüksel'de bulunan Avrupa Komisyonu'nda Türk gazeteciler için düzenlediği AB seminerlerine katılan Girit asıllı AB bürokratı Charis Xirouchakis, AB anayasasının geçmesinin hayati öneme sahip olduğunu kaydederek, "Herşey Fransız referandumuna bağlı. Türkiye'nin AB üyeliği konusu, bazı politikacılar tarafından iç politika malzemesi olarak kullanılabilir. Eğer iyi sonuç çıkarsa AB anayasasını diğer ülkelerin de kabul etmesi kolaylaşır" dedi.

    Şu ana kadar yapılan araştırmalarda Fransız halkının sadece 3'te birinin Türkiye'nin üyeliğini onayladığı, ancak tanıtım faaliyetlerinin hız kazanması durumunda bu oranın yükselebileceği belirtiliyor.

    'Siyasi güç' anayasaya bağlı

    Parçalı siyasi yapısını tek çatı altında toplamak isteyen AB, her şey yolunda giderse bu amacına en erken Haziran 2006'da ulaşabilecek. Herhangi bir üyenin onaylanmaması durumunda ise AB, dünya çapında "tek ağızdan" konuşma şansına kavuşamayacak.

    Yeni Anayasa şimdiye dek Litvanya, Macaristan ve önceki gün de Slovenya tarafından onaylandı. Anayasa teklifi 10 ülke referandumla, diğer 15 ülkede ise parlementolarda onaylanacak veya reddedilecek. Oylamaların sonunda yeni anayasaya 5'ten az ülkeden red cevabı gelmesi halinde konsey toplanıp ne yapılacağına karar vercek. Ancak reddeden ülke sayısı 5'in üzerinde olursa bu anayasa teklifinin sonu anlamına gelebilir.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce