|

Abdi İpekçi mezarı başında anıldı

Milliyet gazetesi genel yayın yönetmeni ve başyazarıyken, uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Abdi İpekçi, ölümünün 35. yılında mezarı başında anıldı.

Aa
00:00 - 1/02/2014 Cumartesi
Güncelleme: 14:56 - 1/02/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Abdi İpekçi mezarı başında anıldı
Abdi İpekçi mezarı başında anıldı

İpekçi'nin Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri başında anma töreni düzenlendi. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan törende, İpekçi için dua edildi.

Törende konuşan Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi, babasının hatırasına saygılarından dolayı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Galatasaray Lisesi ve Milliyet gazetesine teşekkür etti.

İpekçi, babasının öldürülmesiyle ilgili, "Asıl o cellatları yönlendiren, görevlendirenler var. Destekçileri, alkışçıları, koruyan ve kollayanları var, örgütleri var" ifadesini kullandı.

Uğranılan haksızlık ve adaletsizlikler bakımından herkesin eşit olduğunu belirten İpekçi, "Bu tür suçların zamanla aşınamayacağını şimdiye kadar hiç kimseye anlatamadık, bir sonuca varamadık. Dosyaların ortadan kaldırılmasına, o katledilen canların yok hükmünde sayılmasına karşı çoklu suç duyurularında bulunamadık" diye konuştu.

İpekçi, Türk basını için abide bir isimdir

Gazeteci Fikret Bila, İpekçi'yi büyük özlem, saygı ve rahmetle andıklarını belirterek, "Abdi İpekçi sadece Milliyet gazetesi için değil, Türk basını için abide bir isimdir" dedi.

İpekçi'nin kurduğu Milliyet ekolünden ve okulundan yetişen gazeteciler olarak onun açtığı yolda yerleştirdiği ilkelerle mesleklerini icra etmeye çalıştıklarını anlatan Bila, büyük zorluklarla karşılaşılan dönemler de dahil olmak üzere evrensel gazetecilik ilkelerinden ödün vermeden yürümeye gayret ettiklerini söyledi.

Bila, "Bugün çok daha iyi anlıyoruz ki Abdi İpekçi ve onun kuşağının Türk basınına yerleştirdiği ve Türk basınını evrensel niteliklere yükselttiği gazetecilik anlayışına çok daha fazla ihtiyacımız var. Bugünlerde yine çok iyi hissediyoruz ki Abdi İpekçi gibi, Uğur Mumcu gibi, Çetin Emeç gibi meslek büyüklerimizin bizler için açtığı yol, gösterdiği ilkeler ve ışık çok daha önemli ve anlamlı" değerlendirmesinde bulundu.

Deliller hiçbir zaman karartılmamalı

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül, İpekçi'nin niçin, kim veya kimler tarafından öldürüldüğünün, olayın arkasındaki gücün kimler olduğunun hala ortaya çıkarılmadığını söyledi.

Sarıgül, delillerin karartılmaması ve her şeyin açığa çıkarılması gerektiğini, olayla ilgili 35 yıldır dosya açılmadığını dile getirerek, "Delillerin karartılması ortamı Türkiye'de şu anda da devam etmektedir. Özgür bir ülkede, demokratik bir ülkede deliller hiçbir zaman karartılmamalı. Yapanın yanına da kesinlikle kar kalmamalı" ifadesini kullandı.

İpekçi'yi bir kez daha saygı ve rahmetle andıklarını belirten Sarıgül, "Demokrasi bir kişiye değil, herkese lazımdır" dedi.

Törende, TGC'nin ile Milliyet gazetesininkinin de aralarında olduğu çelenkler, İpekçi'nin mezarının yanına konuldu.

Ama törenine, Abdi İpekçi'nin eşi Sibel İpekçi, CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, TGC Başkanı Turgay Olcayto ile bazı gazeteciler katıldı.

10 yıl önce