|

ABD Konsolosu'ndan CHP'ye 'Suriye' eleştirisi

ABD'nin Adana Konsolosu John Espinoza, Suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak ''Esed rejimi tarafından mağdur edilen bu insanları CHP'nin de desteklemesini görmek isterdik'' dedi. 

Aa
00:00 - 11/12/2012 Salı
Güncelleme: 22:47 - 11/12/2012 Salı
Yeni Şafak
ABD Konsolosu'ndan CHP'ye 'Suriye' eleştirisi
ABD Konsolosu'ndan CHP'ye 'Suriye' eleştirisi

Beraberindeki heyetle CHP İl Başkanı Faruk Mehmet Akar'ı ziyaret eden Espinoza, ziyarette yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ''korkunç bir diktatörden'' kaçan mültecilere yardım ettiğini ifade etti. 

Esed tarafından mağdur edilen insanlara Türkiye'nin öncülüğünde yapılan desteğin çok önemli olduğuna inandıklarını belirten Espinoza, şunları kaydetti: 

''ABD de bir liderlik rolü üstlenip Esed rejiminin reformlar geliştirmesi yönünde yıllarca çalıştı. Maalesef Esed kendi vatandaşlarından binlerce kişiyi öldürmeyi seçti. Hiçbir ülke kendi vatandaşlarından binlerce kişiyi öldüren birinin yanında yer alamaz. Türkiye hükümetine sormak lazım neden Esed'i desteklemiyor diye. Ama binlerce vatandaşını öldüren bir insana demokratik bir ülkenin yardım edebileceğini düşünmüyorum. Halihazırdaki durum çok karışık. Kolay çözüm yok, ama çözüm bulmak için Türkiye ile beraber çalışıyoruz. Çalışmaya da devam edeceğiz. Türkiye ve Suriye halkı için en iyi çözümü bulmaya çalışacağız. Suriye'nin geleceği, Suriye halkına bağlı. ABD, Türkiye ve diğer ülkeler Suriye vatandaşlarına yardımcı olabilir. Suriye'de ölümlerin son bulması için yardımcı olabiliriz.''

Espinoza, Türkiye'nin Suriye'nin iç işlerine karışmak için bir arayışta olmadığını dile getirerek, ''Bizler de Suriye'nin iç işlerine karışma arayışı içerisinde değiliz. Bizim isteğimiz istikrar. Masum ve sivil insanların ölümlerinin son bulmasını istiyoruz. Çözüm bulmak için çalışmaya devam edeceğiz. Çok zor ve karmaşık bir durum olduğunu görüyoruz'' dedi.  

ABD'nin Türkiye'nin iyi bir dostu ve müttefiki olduğuna dikkati çeken Espinoza, ''Temelde aynı şeyleri istiyoruz. Biz Türk hükümetiyle birlikte çalışıyoruz. Bütün siyasi partilerde geniş bir yelpazede ilişkilerimizi sürdürüyoruz. ABD, Türkiye'deki herhangi bir özel partiyi desteklememekte. Biz Türk halkıyla ortağız. Her iki ülkenin de hedeflerine ulaşması için çalışıyoruz'' diye konuştu.

CHP İl Başkanı Akar da, AK Parti ve CHP'nin Suriye politikasının birbiriyle uyuşmadığını ifade ederek, şunları kaydetti: 

''Türkiye'nin son dönemlerdeki Suriye politikalarından dolayı bu gelişinizi önemli buluyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda 'Yurtta sulh cihanda sulh' politikaları izlenirken birdenbire Başbakan'ın Esed'le karşı karşıya gelmesini CHP olarak pek anlamlı bulamıyoruz. Bizler CHP olarak hem Türkiye'nin kendi içerisindeki demokratik kurallar gelişmesine destek olmak isterken, aynı zamanda komşularımızda da anti demokratik uygulamaların yok olması çalışmalarına katılıyoruz. Komşularımıza karşı bir art niyetimiz olmaz. Dolayısıyla son zamanda Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye'deki çiftçilerimiz, esnafımız sıkıntı çekmektedir. Türkiye ve ABD'nin bölgede ortak olarak barışı sağlaması konusunda biz kendi üzerimize düşeni yapıyoruz. Amerikan halkı ve Türk halkının kardeş olduğuna inanıyoruz. Ama hükümetlerimiz zaman zaman politikalarını halklarımızın isteklerine göre yapmıyor. AKP hükümetinin Suriye politikasıyla CHP'nin Suriye politikası birbiriyle uyuşmuyor. Orta Doğu'da diktatörden geçilmiyor. Fakat bunlardan birkaç tanesinin dünya gündemine gelmesi doğru değil. Biz orada çarpışanların Suriye halkı olduğuna inanmıyoruz. Biz olaya farklı bakıyoruz.''

Konsolos Espinoza, Akar'ın sözleri üzerine şunları söyledi:

''Size, özgürlüklerinizin kullanılmasına izin vermeyen birine karşı gösteri yapılmasını onaylamıyor musunuz? Yani Esed'in göstericileri şiddetle yatıştırmaya ve öldürmeye çalışmasını onaylıyor musunuz? ABD'nin politikası süre gelen bu kanı ve öldürmeleri durdurmak. Esed rejimi tarafından öldürülen bu insanları biz destekliyoruz. Esed rejimi tarafından mağdur edilen bu insanları CHP'nin de desteklemesini görmek isterdik.''


11 yıl önce