|

ABD'li 'barış annesi' İstanbul'da

Küresel Barış ve Adalet Komisyonu tarafından hafta sonunda yapılacak olan sempozyum için İstanbul'a gelen Amerikalı barış annesi Cindy Sheehan, yaşadığı acıları anlattı.

İha
00:00 - 23/02/2007 Cuma
Güncelleme: 17:38 - 23/02/2007 Cuma
Yeni Şafak
ABD'li 'barış annesi' İstanbul'da
ABD'li 'barış annesi' İstanbul'da

Küresel Barış ve Adalet Komisyonu tarafından hafta sonunda yapılacak "Savaşsız Bir Dünya İçin 4. Uluslararası Buluşma" sempozyumu için İstanbul'a gelen Amerikalı barış annesi Cindy Sheehan, yaşadığı acıları anlattı.


'BUSH'UN YAPTIKLARINI SEVMİYORUM'

Irak'ta savaş sırasında 2004 yılının Nisan ayında oğlu Casey Sheehan'ın öldürülmesinden sonra ABD'nin savaş politikalarına karşı çıkan ve ABD Başkanı George W. Bush'un Teksas'taki çiftliği önünde haftalarca kamp kuran Cindy Sheen, "Oğlum Irak'ta öldürülmeden önce de Bush'un yaptığı işleri sevmezdim. Hem Bush'a hem de savaşa karşıydım. Orduya girmesinin sebebi ise yüksek öğrenim için yarar sağlayacaktı. Bir fabrikanın motor kısmında teknisyen olarak çalışıyordu" dedi.

Oğluyla en son Kuveyt'teyken görüştüğünü söyleyen anne Sheehan, "Bir komvoyla Bağdat'a hareket edeceklerdi. Bağdat'a vardıktan 5 gün sonra öldürüldü. Keşke onun mezarı olmasaydı da kendisi burda olsaydı" diye konuştu.

Gazetecilerin geçtiğimiz aylarda Küba'ya yaptığı ziyarete ilişkin sorularını cevaplayan Sheehan, "Küba'ya gitmemin sebebi ABD'nin işkence kampını protestoydu. Küba'ya gitmemden dolayı ABD'lilerden bağırgan bir tepki değil, yumuşak bir tepki geldi" şekkinde konuştu.


HANGİ SEBEB İÇİN OĞLUM ÖLDÜ?

"ABD Başkanı Bush'la görüşseydiniz ne söylerdiniz?" şeklindeki bir soruya ise Sheehan'in cevabı şöyle oldu:

"Onunla 2005 yılında görüşebilseydim 'Hangi asil sebep için benim oğlumu ölüme gönderdiniz?' diyecektim. O bu soruya cevap veremezdi tabi. Irak'a hem yağma yapmak hem de silah ticaretini geliştirmek için girdiler. Şimdi görüşmem olsa 'Geceleri uyuyabiliyor musunuz?' derdim. 'ABD'li ve Iraklı masum ülke insanlarını öldürdünüz' derdim. Onun için de bir yerlerde yüreği olmalı. Elinden gelse o yüreğine dokunup bunları yapmasına son vermesini isterdim".


17 yıl önce