|

ABD'nin notunu kıran CEO koltuğundan oldu

ABD'nin notunu düşürdükten sonra büyük eleştirilere maruz kalan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin ana şirketi McGraw-Hill, CEO Deven Sharma'yı görevinden aldı. Şirket CEO koltuğu için Citigroup Operasyon Müdürü Douglas Peterson'ı uygun gördü

00:00 - 24/08/2011 Çarşamba
Güncelleme: 22:37 - 23/08/2011 Salı
Yeni Şafak
ABD'nin notunu kıran CEO koltuğundan oldu
ABD'nin notunu kıran CEO koltuğundan oldu

ABD'nin notunu kırarak adından söz ettiren uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'ta liderlik el değiştiriyor. S&P'nin ana şirketi McGraw-Hill, kuruluşun CEO'su Deven Sharma'yı 12 Eylül'de görevinden alacağını ve yerine Citigroup operasyon müdürü Douglas Peterson'un getirileceğini açıkladı. 2007 yılından bu yana kurumda CEO'luk yapan Sharma, yıl sonuna kadar kuruluşun stratejik portföy gözden geçirme biriminde çalışmayı sürdürecek.

SHARMA 2007'DEN BERİ O KOLTUKTA

Sharma, 2007 yılında S&P'nin başkanlığı görevine gelmişti. Financial Times, McGraw-Hill şirketinin yönetim kurulunun önceki gün yaptığı toplantıda Sharma'yı değiştirme kararı aldığını yazdı. S&P'nin, 5 Ağustos'ta ABD'nin 'AAA' olan uzun vadeli kredi notunu 'AA+'ya indirmesinden sonra küresel borsalarda büyük satışlara yol açmış, ABD Hazinesi ve ABD Başkanı Barack Obama S&P'nin kullandığı yöntemi eleştirmiş, not indirimi kararının doğru olmadığını savunmuştu.

2 TRİLYON DOLARLIK HATAYLA SUÇLANDI

ABD Hazinesi, kararın 'politik' olduğunu savunarak, S&P'nin kasten yanlış veri tabanı kullanarak yaptığı hesaplamada harcama kesintisine ilişkin 2 trilyon dolar hatalı bir karar verdiğini belirtmişti. S&P, ABD'nin en az 2.1 trilyon dolar olarak belirlediği harcama kesintisinin 4 trilyon dolar olması gerektiğini belirtmişti. Ancak daha sonra kuruluş hatasını kabul etmişti. ABD Adalet Bakanlığı, 2008-2009 yıllarındaki finansal krize yol açan tutsat kredilerine değerinin üzerinde not verip vermediği konusunda S&P hakkında soruşturma başlatmıştı.


Eski çalışanı Moody's'in kirli çamaşırlarını çıkardı

Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu olan Mooody's'de 2006-2010 arasında kıdemli başkan yardımcısı olarak görev yapan William Harrington, Moody's'teki çıkar çatışmasının, kuruluşun tarafsız bir şekilde kredi notu vermesini imkansız hale getirdiğini belirtti. Moody's'in not verdiği menkul kıymetleri ihraç eden banka ve kuruluşlardan ödeme aldığına dikkat çeken Harrington, kuruluşun müşterilerine istediği notları vermek durumunda kaldığını kaydetti. Harrington, aksi halde müşterilerin Moody's ile çalışmayı keserek başka derecelendirme kuruluşlarına yöneldiğini ifade etti. Moody's'te 11 yıl çalışan William Harrington, kurumdaki usulsüzlükleri 78 sayfalık bir açıklamayla su yüzüne çıkardı.


4 yıldır başkanlık görevini yürütüyordu

Sharma 2002'de McGraw-Hill şirketine geçmiş, daha sonra 2006 yılında S&P'de çalışmaya başlamadan önceki sürede McGraw-Hill'in küresel stratejiden sorumlu başkan yardımcı olarak görev yapmıştı. S&P'de 2006 yılında yatırım hizmetleri ve küresel satışlardan sorumlu başkan yardımcısı olarak çalışan Sharma, 2007 yılında S&P'nin başkanlığı görevine gelmişti.


12 Eylül'de Peterson başa geçecek

Deven Sharma'nın 12 Eylül'de görevinden alınması ile birlikte CEO koltuğuna Citigroup'un Japonya Operasyon Müdürü Douglas Peterson getirilecek. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P son olarak Moody's ile birlikte İtalya tarafından soruşturmaya tabi tutulmuştu.



13 yıl önce