|

ABD'nin Yuan baskısı Çin'e geri adım attırdı

Çin, ödemeler dengesinin durumunu göz önünde bulundurarak yuan döviz kurunun esnekliğinin arttırılmasına karar verildiği açıkladı. Yuan kararı en çok ABD'yi sevindirdi

Aa
00:00 - 20/06/2010 Pazar
Güncelleme: 01:33 - 20/06/2010 Pazar
Yeni Şafak
ABD'nin Yuan baskısı Çin'e geri adım attırdı
ABD'nin Yuan baskısı Çin'e geri adım attırdı

Çin, para birimi yuanı daha esnek hale getirecek. Çin Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, son ekonomik gelişmeler ışığında, Çin'in ödemeler dengesinin durumu göz önünde bulundurulduğunda, bankanın döviz kuru rejiminin geliştirilmesine ve yuanın döviz kurunun esnekliğinin artırılmasına karar verildiği belirtildi. Küresel ekonominin aşama aşama toparlandığı ifade edilen açıklamada, Çin ekonomisindeki düzelmenin, artan ekonomik istikrarla birlikte daha kararlı hale geldiği kaydedildi.

2008 YILINDA DONDURMUŞTU

Çin'in dış ticaretinin daha dengeli hale geldiğine işaret edilen açıklamada, cari fazlanın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranının 2010 yılının başından bu yana gerilediği ifade edildi.

Çin, uzun zamandır özellikle ABD'nin ihracat pazarlarında rekabet edebilmek için yuanın değerlenmesine izin verilmesi konusundaki baskısı altında bulunuyordu. Hükümet ve Merkez Bankası, Çinli üreticilere yardımcı olmak amacıyla 2008 yılının sonundan itibaren yuanın değerini, ABD Dolarının karşısında dondurmuştu.


IMF'den karara jet destek

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Çin'in Yuan kararını memnuniyetle karşıladığını belirtti. Strauss-Kahn, yaptığı yazılı açıklamada, kararı memnuniyetle karşıladığını, yuanın daha esnek hale gelmesiyle Çin'in hanehalkı gelirlerinin ve ülke içi yatırımın artacağını düşündüğünü ifade etti. IMF Başkanı Strauss-Kahn, güçlü yuanın, Kanada'nın Toronto kentinde önümüzdeki hafta düzenlenecek G-20 Liderler Zirvesi'nde IMF tarafından sunulacak değerlenme raporundaki görüşlerle de paralellik taşıdığını kaydetti.



14 yıl önce