|

ABD'ye Garner uyarısı

ABD'li Garner'ın, "Kerkük Kürt şehridir" şeklindeki sözleri Ankara'da tepkiyle karşılandı. Dışişleri Sözcüsü Diriöz, "Garner'ın sözleri doğruysa, bu ABD ile Ankara'da vardığımız mutabakata aykırı" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 25/04/2003 Cuma
Güncelleme: 16:37 - 8/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

ABD'nin Irak'ın yeni yönetimi için seçtiği emekli asker Jay Garner'ın, "Kerkük Kürt şehridir" demesi Ankara'nın tepkisine yol açtı.

Irak'ın yeniden yapılandırılması ve yeni yönetim için kurulan merkeze (ORHA), aralarında Japonya'nın dahi bulunduğu ülkelerden temsilci çağırılmasına karşın Türkiye'den temsilci çağırılmamasına Garner'ın sözleri eklenince Dışişleri Bakanlığı harekete geçti.

Dışişleri: Mutabakata aykırı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Diriöz, dünkü basın bilgilendirme toplantısında soruları cevaplayan Diriöz, Irak'ın tüm şehirlerinin "Irak'ın ortak şehirleri" olduğunu belirtti ve bunun böyle olduğunun, Ankara'da 19 Mart'ta yapılan muhalefet toplantısının sonuç bildirgesinde de yer aldığını hatırlattı. Sözcü Diriöz, "Garner gerçekten böyle bir beyanda bulunmuşsa, bu, 19 Mart'ta Ankara'da muhalifler, Türkiye ve ABD'nin katılımıyla yapılan toplantıda varılan mutabakata aykırıdır. Bunu Amerikalılar'dan soruyoruz" dedi.

Pearson uyarılacak

Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu'dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ali Tuygan'ın da, bugün ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson'u Bakanlığa çağırarak uyrıda bulunacağı ve bilgi isteyeceği öğrenildi. Diplomatik kaynaklar Pearson'dan tatmin edici bir cevap alınmadığı takdirde, uyarının çapının daha da büyüyeceğini belirtiyorlar.

  • KAAN İPEKÇİOĞLU ANKARA


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    21 yıl önce