|

AB'nin B Planı yok

Fransa Meclisi'nin aldığı kararı 'çılgınlık ve saçma' olarak yorumlayan AP Liberal Grup Başkanı Graham Watson, içinde Türkiye'nin olmadığı bir AB'nin düşünülemeyeceğini söyledi.

Aydın Demir
00:00 - 28/10/2006 Cumartesi
Güncelleme: 01:28 - 28/10/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
AB'nin B Planı yok
AB'nin B Planı yok

Avrupa Parlamentosu Liberal Grup Başkanı Graham Watson, Fransız Parlamentosu'nun sözde Ermeni soykırımı yasasını kabul etmesinin "çılgınlık ve saçma" olduğunu söyledi. Watson,"Fransızlar, çok çılgınca bir şey yaptılar bu tip bir tasarıyı onaylamakla" değerlendirmesinde bulundu.

PİŞMAN OLACAKLAR

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) üyeleriyle bir Polat Otel'de akşam yemeğinde araya gelen Watson, Türkiye'nin AB sürecine ilişkin gözlemlerini anlattı. Watson, Fransa Parlamentosunun sözde Ermeni iddialarının inkarını suç sayan tasarıyı kabul etmesine sert tepki gösterdi."Türkiye'nin üyeliği ve genişleme aleyhine gelişen ortamla mücadele etmeliyiz" diyen Watson, "Fransızlar, çok çılgınca bir şey yaptılar bu tip bir tasarıyı onaylamakla. Bugünün dünyasında bu tip bir yasa tamamen saçmadır. Bence zaten yasalaşmayacak. Yasalaşırsa da çok pişman olacaklar" dedi.

TÜRKİYESİZ AB OLMAZ

Graham Watson, Türkiye'de reformların devam etmesi gerektiğine dikkat çekerken, AB'nin Türkiye için bir B Planı bulunup bulunmadığı yönündeki görüşlere ise,"Bence AB'nin böyle bir B Planı yok. Eğer AB bugüne kadar ulaştığı başarıyı devam ettirmek istiyorsa genişlemeye devam etmeli ve kriterlere uyan ülkeleri bünyesine almalıdır. Siz çok fazla hızlı olmadan, yavaş yavaş bazı değişiklikler gerçekleştirip AB'ye katılacak seviyeye gelmelisiniz. İnsanlar belli ölçüde değişebilir, aşırı değişiklik isterseniz lastik kopabilir. Türkiye'nin Tahran kavşağına girmesini istemem. 1979 yılında arka vagonlar lokomotiften daha hızlı gittiği için bir kaza olmuştu.Hükümet uzun süre iktidarda kalacak, yapacak, başaracak. Ama çok zor bir denge. En büyük engel, hem reformları devam ettirebilmek hem de halkın desteğini sağlayabilmek."karşılığını verdi.

ORDU, POLİTİKAYA MÜDAHALE ETMEMELİ

Watson, Türkiye'de ordunun son 15 yıldır çok sorumlu davranış sergilediğine dikkat çekerken,"Bence ordu politikaya kanışmamalı" değerlendirmesinde bulundu. Ordu-sivil arasında çok zor bir dengenin olduğunu anlatan Watson, Batı Avrupa'da ordunun savaş ve insani felaketler için hazır beklediğini, sosyal düzenin temininin emniyet kuvvetlerince sağlandığına işaret etti.



Türkiye AB'ye üye olmak zorundadır

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Rene Van Der Linden, yıl sonuna kadar Türkiye ile AB arasında bir çatışma olacağını zannetmediğini bildirdi. İstanbul Crowne Plaza'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Linden, AB sürecine ilişkin yaptığı değerlendirmede, bugünkü sistemde tek bir ülkenin bütün süreci etkileyebildiğine işaret ederek, gelecekte bunun değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Linden, reform sürecinin uzun ve sancılı olduğunu, ileri geri adımlar atılabileceğini belirterek, "Türkiye, AB'ye üye olma hakkına sahiptir, olmak zorundadır da... Önemli olan AB perspektifini sürdürmektir" dedi.

17 yıl önce