|

'Acilde' acemi kasap mesaisi

Profesyonel yardım almadan kurban kesmeye kalkışan 1500'ü aşkın 'acemi kasap' bayramın ilk gününü hastanede geçirmek zorunda kaldı

İstanbul
00:00 - 1/01/2007 Pazartesi
Güncelleme: 00:55 - 1/01/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
'Acilde' acemi kasap mesaisi
'Acilde' acemi kasap mesaisi

Kurban Bayramı'nın birinci gününde kurbanlarını kendileri kesmeye çalışırken vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanan bin 500'ü aşkın acemi kasap hastanelere akın etti. Acemi kasaplar, ellerini ve hatta ayaklarını keskin bıçaklarla kestikten sonra hastanelerin yolunu tuttu. Bir çok vatandaş da kurban kesimi sırasında kurbanlıkların gazabına uğradı. Kurbanlıkların saldırısına uğrayan bazı vatandaşların baçakları kırılırken bazı vatandaşlarda karınlarından aldığı tekme darbeleri ile ağır yaralandı.


BOĞAZINA BOYNUZ SAPLANDI

Sivas, Kocaeli, Eskişehir ve Yozgat'ta toplam 170 kişi kurban keserken kendini yaraladı. Bu kişilerden İzzet Ilıman'ın kestiği kurbanın üzerine düşmesi sonucu sol bacağının kırıldığı öğrenildi. Doğan Demirbaş ise kestiği kurbanın boynuzunun boğazına saplanması sonucu yaralandı. Eskişehir'de ise Kurban Bayramı'nın ilk günü 30 kişi dikkatsizlik ve acemilik sonucu bıçak, satır ve baltayla kendilerini yaraladı.

Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek ve 25 Aralık Devlet Hastanesi'nin acil servislerine sabahın erken saatlerinde kurban kesimi sırasında bıçak, satır ve baltayla kendini yaralayan aralarında kadınların da bulunduğu yaklaşık 30 kişi başvurdu. Sığır keserken kazayla bacağını yaralayan 35 yaşındaki İbrahim Demez, soluğu 25 Aralık Devlet Hastanesi'nde aldı. Pansumanı yapılan ve ayağına 4 dikiş atılan Demez, “Dana kesecektik. Danayı yatırdıktan sonra ayaklarını bağladık. Daha sonra bıçağı attığım zaman tam uzman olmadığım için bıçak o şiddetle bacağıma değdi” dedi.

Öte yandan Kocaeli Kasaplar Odası yet-kilileri, kurbanların ehil kişiler tarafından kesilmesi gerektiğini belirterek, “Acemi kişiler tarafından yapılan kesimler sırasında istenmeyen kazalar olduğu gibi, derilere ve-rilen zararlardan dolayı milli servetimiz de heba oluyor” dedi.


KALP KRİZİ GEÇİRDİ

Öte yandan Mersin'de 56 yaşındaki 2 çocuk babası kasap Mehmet Renkserp kurban kesimi yaparken kalp krizi geçirerek öldü. Belediyenin belirlediği kurban kesim yerinde 40'a yakın kesim yaptığı belirtilen kasabın, yorgun düştüğü bildirildi. Rize'de ise Müftü Camii'nde bayram namazını kılan Halit Savuç namaz kılındığı sırada kalp krizi geçirdi. Ambulansla hastaneye kaldırılan Savuç, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.


SAATLER SÜREN KOVALAMACA

Ankara'da kesilmek üzereyken kasapların elinden kaçan boğayla sahipleri arasında saatlerce süren bir kovalamaca yaşandı. Boğa sonunda uyuşturucu iğneyle vurularak yakalandı.


8 kişiye 'kesim' cezası

İstanbul Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, kentte kurallara uygun kurban kesimi yapmayan 8 kişiye 54'er YTL para cezası kesti. Zabıta Müdürlüğü'ne bağlı 75 denetim ve 50 temizlik ekibi, 770 personelle Kurban Bayramı boyunca görev yapıyor. Ekiplerin dün sabahtan itibaren TEM ve E-5 karayolu ile park ve bahçelerde yaptıkları denetimlerde, önceki yıllarda ortaya çıkan kurban kesimi görüntülerinin bu yıl görülmediği tespit edildi. Zabıta ekipleri Beyoğlu, Gaziosmanpaşa ve Pendik ilçelerinde kurallara uygun kesim yapmadığı tespit edilen 8 kişiye, Kabahatler Kanunu'na göre 54'er YTL para cezası kesti.


17 yıl önce