|

Ada teklifi büyük sırrı ortaya çıkardı

Yunanistan'ın iflastan kurtulması için Alman siyasilerin "Ege adalarını satın" önerisi, uzun yıllardan bu yana gerçekleşen bir sırrı ortaya çıkardı. Ege'de Yunanistan'a ait adaların yabancılara satıldığı anlaşıldı

Cihan
00:00 - 6/03/2010 Cumartesi
Güncelleme: 23:57 - 5/03/2010 Cuma
Yeni Şafak
Ada teklifi büyük  sırrı ortaya çıkardı
Ada teklifi büyük sırrı ortaya çıkardı

Yunan basın-yayın organlarında çıkan haberlere göre, Arap zenginler, Kıbrıs, İngiliz ve Alman yatırım şirketleri, Hollywood yıldızları Yunan adalarını satın almaya ilgi gösterdi. Son dönemde en az dört ada el değiştirdi. Bilgilere göre bu adalardan biri olan Doko'nun değeri 180 milyon Euro olarak hesaplandı.Almanya'da iktidarda ulunan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi ile koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti'nin bazı üyeleri tarafından gündeme getirilen, Yunanistan'ın borçlarını ödeyebilmesi için adalarını satması önerisi, gerçekte uzun yıllardan beri uygulunıyormuş.

ADALAR ZATEN SATILIKMIŞ

Yunanistan'da 4 bin ile 10 bin civarında ada olduğuna ilişkin tahminler yapılırken, ekonomik krize rağmen uygulanan vergi ayrıcalıkları nedeniyle adalar alınıp satılıyor. Ege'deki çoğu ada, valilikler tarafından arazi parçası olarak adlandırılıyor. Bunlardan biri olan 4 bin dönümlük Skiropula, özel şahsa ait en büyük adalardan biri olarak biliniyor. Skiropula adası, 19. yüzyıldan beri Antoniadis ailesine ait. 2001 yılında üzerine kayıtlı görülen adanın sahibi Ksenofonta Antoniadis, Yunanistan Genelkurmay eski Başkanı Antonis Antoniadis'in oğlu. Antoniadis, adasını 6 milyon Euro karşılığında Kıbrıs Rum kesiminden bir şirkete satmış.

YENİ BİR GREV DAHA

Dün başkent Atina başta olmak üzere ülke genelinde grev gerçekleştirildi. Sedikalar 11 Mart'ta ülke genelinde bir günlük greve gitme kararı da aldı. Dün ek önlem paketinin oylanacağı meclis önünde protesto gösterileri yapılacak. Bütün toplu taşıma çalışanları greve gitti. Ayrıca havayolu taşımacılığındaki grev nedeniyle de uçak seferlerinde büyük çaplı iptaller yaşandı. Öğretmen ve öğretim üyelerinin grevi nedeniyle de okullar kapalı. Hastane çalışanlarının 24 saatlik iş bırakma eylemi hastanelerin sadece acil servis bölümleri hizmet verdi.


Putin: Yunanistan değiliz, paramız var

Rusya Başbakanı Vladimir Putin emekli maaşlarına 1 Nisan'dan itibaren yüzde 6,3 zam yapılmasını istedi. Ancak Maliye Bakanı Aleksey Kudrin, bütçe açığının artmasına neden olacağı gerekçesi ile zam kararıan karşı çıktı. Putin, "Yunanistan değiliz... Paramız var. Bunu yapmak zorundayız." karşılığını verdi. Rusya'nın makro ekonomik dengelerinin olumlu olduğunu, Yunanistan gibi bazı ülkelerde maaşlarda artışın dondurulmasının kendileri için örnek teşkil edemeyeceğini ifade eden Rusya Başbakanı, "Paramız var. Emekli maaşlarına yapılacak zam makro ekonomik dengeleri bozmaz... Bölgelerde konut giderlerinde artış var... Sosyal yaşamın iyileştirilmesi için destek sağlamak zorundayız. Halkımıza karşı önemli bir sorumluluğumuz. Bunun için gerekli hazırlıkları bir an önce yapın." emrini verdi. Emekli Fonu'ndaki açığın 2010 bütçesinde 170 milyar ruble (5,71 milyar dolar) olduğuna dikkat çeken Kudrin, Putin'in zam talebine sert bir şekilde karşı çıktı.


Atina karıştı: Sendika başkanı dövüldü

Yunan hükümetinin önceki gün açıkladığı ek önlemleri Yunan meclisinin de bulunduğu Sintagma meydanında protesto eden İşçi Sendikaları Konferasyonu'nun Başkanı Yanis Panagopulos, dövülerek hastanelik edildi. Dün eylem ve gösterileri organize eden ve 2 milyondan fazla üyesi bulunan İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun Başkanı Panagopulos, konuşması sırasında yaklaşık 100-150 kişinin saldı rısına maruz kaldı. Ortalık bir anda karışınca Panagopulos, bir kişinin yumruklu saldırısına da maruz kaldı. İşçi Sendikaları Başkanı, kendine yumruk atan kişiye arka arkaya yumruklarla karşılık verdi. Yüzüne darbe aldığı görülen Panagopulos'un gömleği de yırtıldı. Etrafında bulunan arkadaşlarının koruyamadığı Panagapulos'un başkanı olduğu sendika üyeleri de bayrak sopaları ve benzeri eşya yağmuruna tutuldu.



14 yıl önce