|

Adam adama markaj

Kalbur üstü seçmen profili ile dikkat çeken Bakırköy'ü zorlu bir yarış bekliyor. Gürültülü, patırtılı propagandayı bir kenara bırakan partiler adam adama markaj taktiğini uyguluyor

.
00:00 - 25/03/1999 Perşembe
Güncelleme: 18:34 - 13/11/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Adam adama markaj
Adam adama markaj

İstanbul'un gelir düzeyi yüksek kalbur üstü seçmen profiline sahip olan Bakırköy'ü çok zorlu bir yarış bekliyor. Geleneksel kahve toplantıları, konvoy gezileri gibi propaganda çalışmalarına yer vermeyen partiler, bire bir markaj gibi stratejik yöntemler geliştirerek seçmene ulaşmaya çalışıyorlar. 1983'ten beri ANAP iktidarının hüküm sürdüğü Bakırköy'de, FP ve DYP seçime iddialı bir şekilde hazırlanıyor. Bu iki partinin niyeti 16 yıllık ANAP saltanatına son vermek. Sol partilerin pek etkin olmadığı ilçede, ANAP'tan ayrılarak DYP'ye geçen başkan adayı Kadir Aksu ise, halkçı kimliği ile ön plana çıkıyor. ANAP ise, 16 yıldır iktidarın vermiş olduğu öz güvenle 18 Nisan seçimlerini kazanacağına kesin gözüyle bakıyor.

Bakırköy'de amansız bir yarışın içine giren siyasi partilerin özellikle başvurdukları yöntem "adama adama markaj." İlçenin coğrafik koşullarının rutin seçim çalışmalarına uygun olmaması nedeniyle ev toplantıları, esnaf ziyaretleri, toplu yemekler ve kollektif eğlence organizasyonları gibi yöntemler partilerin seçim stratejilerini oluşturuyor.

ANAP kendinden emin

1983 yılından beri Bakırköy'de iktidarda olan ANAP, kendinden emin bir şekilde seçimlere hazırlanıyor. Özellikle Genel Başkan Mesut Yılmaz'ın ortaya attığı "Türkiye Sözleşmesi" isimli kitapçık ile tek tek bütün vatandaşa ulaşmaya çalışan ANAP, kadın komisyonları aracılığıyla düzenlediği ev toplantıları ve ilçede bulunan 15 mahalledeki her eve gönderdiği mektuplarla seçmenin tercihlerini etkilemeye çalışıyor. Trafik sorununa yönelik projeleri öne çıkaran ANAP, trafiğin yer altından akışını sağlayacak ve otopark sorununu çözecek projeler üzerinde duruyor.

DYP iddialı

Bakırköy'de rakip tanımadıklarını iddia eden ANAP'lıların yanısıra DYP de, daha önce ANAP'lı Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı'nın yardımcılığını yapan Kadir Aksu ile seçimlere giriyor. Diğer partilere göre seçim çalışmalarına daha önce başlayan DYP, bire bir görüşmeler, ev toplantıları, işyeri ve dernek ziyaretleri gibi stratejilerle seçmene ulaşmayı hedefliyor. Bu arada daha önceki seçimlerde de pek etkili olamayan sol partilere 18 Nisan seçimlerinde de şans tanınmıyor.


25 yıl önce