|

Adana, Konya, Gaziantep'te Cuma Namazı saat kaçta?

Her hafta Müslümanların camileri doldurma sebebi olan Cuma namazı, bu hafta da büyük bir katılımla kılınacak. Günlük planlarını Cuma ezanı saatine göre şekillendiren Müslümanlar, Adana, Konya ve Gaziantep'te Cuma namazı saatinin kaçta olduğunu merak ediyorlar. Haberimizin içerisinde Adana, Konya ve Gaziantep Cuma namazı vakti ve ezan saatlerini bulabilirsiniz.

Yeni Şafak
00:02 - 6/07/2018 Cuma
Güncelleme: 10:39 - 6/07/2018 Cuma
Yeni Şafak
Diyanet İşleri Başkanlığı, hutbe konusunu "Allah’ın Rızasına Ulaştıran Salih Ameller" olarak belirledi.
Diyanet İşleri Başkanlığı, hutbe konusunu "Allah’ın Rızasına Ulaştıran Salih Ameller" olarak belirledi.

Her cuma günü olduğu bu hafta da cuma namazı saatini sorgulayan vatandaşlar, ikamet ettikleri şehirdeki namaz saatini öğrenerek ibadetlerini zamanında yapmak istiyor. Sizler için Diyanet takvimine göre, namaz saatlerini derledik.

Adana, Konya, Gaziantep Cuma ezanı vakitleri

Adana'da Cuma ezanı saat 12:49'da okunacak.

6 Temmuz Cuma Adana namaz vakitleri

Konya'da Cuma ezanı saat 13:01'de okunacak.

6 Temmuz Cuma Konya namaz vakitleri

Gaziantep'te Cuma ezanı saat 12:41'da okunacak.

6 Temmuz Cuma Gaziantep namaz vakitleri

Cuma namazı farz mıdır?

  • Cuma namazı farz-ı ayındır. Farz olduğu, Kitap, Sünnet ve icmâ ile sabittir. Kur'ân-ı Kerîm'in 62. sûresi, cuma namazından bahsettiği için Cuma sûresi olarak adlandırılmıştır. Bu sûrede yüce Allah şöyle buyurmuştur: "Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırılınca Allah'ı anmaya (namaza) koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca yeryüzüne yayılın da Allah'ın lutfunu arayın ve Allah'ı çok çok anın ki felah bulasınız" (el-Cum'a 62/9-10).

Hadis kitaplarında gerek cuma namazının fazileti, gerekse kuvvetli bir farz olduğu ve bu namazı özürsüz olarak terketmenin büyük günah sayıldığı konusunda sahih hadisler bulunmaktadır. "Allah, önemsemediği için üç cumayı terkeden kimsenin kalbini mühürler" (Ebû Dâvûd, "Salât", 204; İbn Mâce, "İkametü's-salât", 93; Tirmizî, "Cum'a", 7; Nesâî, "Cum'a", 2) ve "Birtakım kimseler, ya cuma namazını terketmekten vazgeçerler ya da Allah onların kalplerini mühürler ve artık onlar gafillerden olurlar" (Müslim, "Cum'a", 12; Nesâî, "Cum'a", 2).

Hz. Peygamber'in cuma namazını ilk defa hicret esnasında, Medine yakınlarındaki Rânûnâ vadisinde Sâlim b. Avf kabilesini ziyaretleri sırasında oradaki namazgâhta kıldırmış olduğu bilginlerce kabul edilmektedir. Öte yandan, kaynaklarda daha hicretten önce Es'ad b. Zürâre'nin Medine'de cuma namazı kıldırdığı kaydedilmektedir. Bu durum karşısında cuma namazının ne zaman farz kılındığı hususunda iki farklı rivayet ve görüş ortaya çıkmıştır. Bunlardan birincisine göre cuma namazı Mekke'de farz kılınmış olmakla birlikte müşriklerin baskıları yüzünden orada kılınamamıştır. Diğer rivayete göre, cuma namazı hicret esnasında farz kılınmıştır ve ilk cumayı Hz. Peygamber Rânûnâ vadisinde kıldırmıştır. Bu rivayeti benimseyenlere göre, Es'ad b. Zürâre'nin cuma namazı kıldırması uygulaması farz değil, nâfile hükmü kapsamındadır.

Bütün müctehidlere göre cuma namazı farz-ı ayın olup, Resûlullah zamanından itibaren farklı görüş açıklanmadığı için, bu hususta icmâ meydana gelmiştir. Cuma namazı, cuma günü öğle namazı vaktinde kılınan ve farzı iki rek'at olan bir namazdır. Bu namazdan önce hatibin hutbe okuması namazın sıhhat (geçerlilik) şartlarındandır. Cuma namazı o günkü öğle namazının yerini tutar.

#Adana
#Konya
#Gaziantep
#Cuma
#Namaz
6 yıl önce