|

Adaylar yavaş yavaş...

DSP'li Mail Büyükerman'dan sonra ANAP'lı Agah Oktay Güner de Cumhurbaşkanlığı'na adaylık başvurusu yaptı. FP'li Nevzat Yalçıntaş Pazartesi'yi bekliyor. Akbulut ise temkinli

.
00:00 - 22/04/2000 Cumartesi
Güncelleme: 12:39 - 18/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Adaylar yavaş yavaş...
Adaylar yavaş yavaş...

ANKARA- Cumhurbaşkanı adaylığı için 10 günlük başvuru süresinin 6. gününde aday sayısı 3'e çıktı. Diğer adaylar ise başvuru için son gün olan 25 Nisan Salı gününü bekliyorlar. DSP Eskişehir Milletvekili Mail Büyükerman'dan sonra ANAP Balıkesir milletvekili Agah Oktay Güner de, cumhurbaşkanlığına adaylığını açıkladı. FP İstanbul Milletvekili Nevzat Yalçıntaş da adaylık başvurusunu bugün yapacak. ANAP'lı TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut ise temkinli.

Güner: Lider dayatması ters teper

Adaylık başvurusunu TBMM Başkanlığı'na veren ANAP'lı Güner, TBMM dışından bir kişinin aday olacağı izleniminin belirdiğini, bundan "elem duyduğunu" bildirdi. Liderlerin ortak aday arayışlarını değerlendiren Güner, "TBMM içinde bu görevi layıkıyla yerine getirecek çok sayıda yetenekli insan varken, konuyu liderler düzeyinde çözmeye çalışmak garabettir. Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda gruplar karar alamaz, milletvekilleri hür iradeleriyle hareket ederler. Hür iradeyi bir yana itip yönlendirme gayretlerine girmek, birinci aşamada başarısızlıkla sonuçlanmıştır, ikinci aşaması da kaos görüntüsü vermektedir" dedi.

'Yılmaz aday olsa da vazgeçmem'

"Üstümde hiçbir gölge olmadan cumhurbaşkanlığına aday oluyorum" sözleri ile dikkat çeken Güner, "Adaylığınız konusunda Genel Başkanınız Mesut Yılmaz'la görüştünüz mü?" sorusuna, "Kimsenin görüşünü almadım. Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nda, 'bekleyelim' sözünü Sayın Yılmaz'dan işittim. Bir milletvekilinin anayasal hakkını kullanması için Pazartesi'den bugüne kadar beklemesi yeterlidir. Bu zaman içinde ANAP'ta 'Yerinde say. 1, 2, 3'ten öte bir şey görmedim" diye cevap verdi. Güner, "Yılmaz aday olursa çekilir misiniz?" sorusuna ise "Hayır, hiçbir zaman girdiğim bir işten rücu etmedim" karşılığını verdi.

Akbulut: Aday olabilirim

TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut da, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayı olabileceğini açıkladı. Depremzede çocukları kabul eden Yıldırım Akbulut, gazetecilerin "Aday olacak mısınız?" sorusuna "Salı günü son gün, pek fazla zaman kalmadı. Ben de aday olabilirim" cevabını verdi. Akbulut, "Şansınız nedir?" sorusuna ise, "Bu bir yarıştır" demekle yetindi. Akbulut, Agah Oktay Güner'e de başarılar diledi.

FP'den ilk aday Yalçıntaş

FP İstanbul Milletvekili Nevzat Yalçıntaş da pazartesi günü adaylık başvurusunu yapacağını bildirdi. Yalçıntaş, "Tüm partilerin ortak bir aday üzerinde uzlaşmalarını bekledim. Ancak bunun çok zor olduğu görülüyor. Diğer partilerden de samimi arkadaşların desteği ile bu makama talip oldum. Nasipse olur" diye konuştu. FP'de muhtemel adaylar arasında gösterilen Vecdi Gönül, "Bu konularda tek başına karar alınamıyor, duruma bakıp değerlendireceğiz" derken, aday olacağını daha önce açıklayan Adıyaman Milletvekili Dengir Fırat ise "çekilmeyeceğini" söyledi. Fırat, "Kimlerin müracaat edeceğini gördükten sonra ben de müracaatımı yapacağım. Bana adaylıktan feragat etmem yönünde bir uyarı gelmedi" diye konuştu. FP Genel Sekreteri Turhan Alçelik, "Biz koalisyon ortaklarının uzlaşmazsını bekleyeceğiz. Uzlaşma olmazsa aday açıklayacağız" dedi.


24 yıl önce