|

Adriyatik'in en büyük camisi

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Karadağ Bar şehrindeki Selimiye Camisi ve İslam Kültür Merkezi''nin açılış törenine katıldı.Törene, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Meclis Başkanı Ranko Krivokapiç ile katolik ve ortodoks dini liderleri de katıldı

YENİSAFAK.COM.TR
00:00 - 31/05/2014 Cumartesi
Güncelleme: 10:51 - 31/05/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Adriyatik'in en büyük camisi
Adriyatik'in en büyük camisi

İşler, törende yaptığı konuşmada, "iki ülke arasında derin, tarihi kökler üzerine inşa edilmiş olan iyi ilişkilerin, işbirliğinin büyüklüğüne, bugünkü anlamlı açılışla bir kez daha şahitlik ettiklerini" belirtti.

İşler, ''Özelikle ifade etmek isterim ki, Karadağ İslam toplumunun hem bir ihtiyacının karşılanmasını hem de Karadağ barış ve huzur ortamının sağlamlığını bir kez daha görmüş olmanın mutluluğu içindeyiz. Bu barış ve huzur ortamının temin edilmesindeki çabaları ve dikkatleri için Karadağ devleti yetkililerine teşekkür ediyorum'' dedi.

Türkiye ile Karadağ arasında çok sıcak ilişkilerin bulunduğuna işaret eden İşler, şunları kaydetti:

''Türkiye Cumhuriyeti Karadağ''ın barış ve huzur ortamından büyük memnuniyet duymaktadır. Farklı inanç ve kimlikler, eşit haklara sahip olarak huzur ve emniyet içinde Karadağ''ın ekonomik kalkınması ve refah seviyesinin yükseltilmesi için çalışıyorlar. Bu durum Karadağ''a dost Türkiye''yi sadece memnun etmektedir. Türkiye de bu amaç için her türlü desteği vermeye devam edecektir.''

Kimlik ve inanç farklılıklarının hiçbir zaman çatışma ve sürtüşme sebebi olamayacağını kaydeden İşler, ''Aynı gök kubbenin altında, aynı ülkede her türlü inanca saygı esası içerisinde ''yaratılanı yaratandan dolayı sevme'' ilkesi ile insan olma bilincinin farkındalığı, farklılıkları, sadece bir zenginlik olarak gösterir'' diye konuştu.

Yapımı TİKA tarafından tamamlanan Selimiye Camisi ve İslam Kültür Merkezi''nin açılışı dolayısıyla Karadağ''da bulunduğunu belirten İşler, ''Bir barış dini olan İslam''ın kutsal mabedinin tamamlanmasının sevincini yüzlerinizden okuyor olmanın mutluluğu içinde muhteşem eserin yapımında emeği geçen herkese, bilhassa TİKa ve Karadağ İslam Birliği Meşihatına teşekkür ediyorum'' dedi.

İşler, Türkiye''nin Karadağ''ın her zaman yanında olduğunu, bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunduğunu söyleyerek bu paylaşımın yegane göstergesinin Türkiye''nin kurduğu gönül köprüsü olan TİKA olduğunu kaydetti.

Yapımına 2002 yılında başlanan ancak finansal sıkıntılar nedeniyle bir türlü tamamlanamayan projenin, 2013 yılında TİKA tarafından devralındığını hatırlatan İşler, TİKA''nın projeyi tamamlayarak hizmete hazır hale getirdiğini söyledi. İşler, ''Bu proje iki ülke halkları ve devlet kurumları arasındaki işbirliğinin nişanesi olarak gönüllerimize ayrı bir coşku vermiştir. Cami ve kültür merkezinin tüm Karadağlılar için hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum'' dedi.

-Karadağ İslam Birliği Başkanı Feyziç''in konuşması-

Feyziç, bugünkü açılışın Karadağ Müslümanlarının yakın tarihindeki en anlamlı an olduğunu belirterek Bar şehrinin farklı dinlerden insanların barış ve huzur içerisinde bir arada yaşadığı bir şehir olduğunu, İslam Birliği olarak farklılıklara her zaman katkı verdiğini ve vermeye devam edeceğini kaydetti.

Feyziç, cami ve kültür merkezi inşaatının 2002'de, AK Parti''nin kuruluş yıllarında başladığını belirterek 12 yıllık süreçte Türkiye''yi aydınlatan AK Parti'nin yaydığı ışığın nurunun Karadağ''da da hissedildiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından caminin açılışı yapıldı. Konuklar, açılışın ardından cami ve İslam kültür merkezini gezerek yetkililerden bilgi aldı.

-Selimiye Camisi ve İslam Kültür Merkezi-

Yapımına 2002 yılında başlanan Selimiye Camisi ve İslam Kültür Merkezi''nin inşası, finansal sıkıntılar nedeniyle uzun süre tamamlanamadı. TİKA, 2013 yılında cami ve İslam kültür merkezinin inşasını devralarak 2014 yılında hizmete açılacak hale getirdi.

Yapı, 6 bin metrekarelik alanda cami ve iki bölümden oluşan kültür merkezi olarak hizmet verecek. Kültür merkezi bünyesinde, sınıflar, oyun salonları, misafirhane, kreş, kütüphane ve bilgisayar sınıfları yer alacak.

Cami ''Selimiye'' adını, Bar şehrindeki ilk cami olan ve bugün sadece temelleri bulunan Selimiye Camisi''nden aldı.

10 yıl önce