|

Afganistan yönetiminde bir Selçuklu

Afganistan Devlet Başkanı Yardımcısı Sebghatullah Sanjar, Afganların Amerikalı askerlerden korktuğunu Türkleri ise kendilerinden biri olarak gördüklerini belirterek, “Türk askerleri öz vatanlarındaki gibi rahatça dolaşabiliyorlar” diye konuştu.

Aslıhan Altay Karataş
00:00 - 17/12/2010 Cuma
Güncelleme: 23:56 - 16/12/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Afganistan yönetiminde bir Selçuklu
Afganistan yönetiminde bir Selçuklu

Afganistan Devlet Başkanı Yardımcısı Sebghatullah Sanjar, Yeni Şafak gazetesinin Ankara bürosunu ziyaret etti. Selçuklu Vakfı'nın konuğu olarak Türkiye'ye gelen Sanjar, gazetemiz yazarlarından Hakan Albayrak ile görüştü. Sanjar, Türk ve Afgan halklarının tarihi dostluklarını vurgularken, “Türkiye Müslüman bir ülkedir ve bizim için özeldir. Dini, tarihi ve kültürel birlikteliğimiz var, aynı medeniyetin unsurlarıyız” dedi. Savaştan çıkan Afganistan'ın yeniden imarı için yardıma ihtiyaç duyduklarını ifade eden Sanjar, “Türk milletinden çok hoşnutuz ve yardımların sürmesini istiyoruz. Özellikle Afgan öğrencilere eğitim desteği verilmesini, ülkemizde yeni okulların açılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Ülkede barışın sağlanması için Taliban güçleri ile müzakereye hazır olduklarını dile getiren Sanjar, “Ancak Taliban'ın kadına bakış açısından memnun değiliz. İnsan hakları temelinde bir düzen istiyoruz” dedi.

TÜRK ASKERLERİNDEN HOŞNUTUZ

Sanjar, Türk askerlerinin Afganistan'daki varlığından hoşnut olduklarını söylerken, “Afganlar Amerikalı askerlerden korkuyorlar, onlar da sokağa çıkmaktan. Türkleri ise kendi askerlerimiz gibi görüyoruz. Türk askerleri sokaklarda öz vatanlarındaki gibi rahatça dolaşabiliyorlar” diye konuştu. İktidar ortaklarından Cumhuriyetçi Parti'nin genel başkanı olan Sanjar'ın kökeni Selçuklulara dayanıyor. Partide Türkmen, Peştun, Özbek gibi birçok etnik grubun temsil imkanı bulduğuna dikkat çeken Sanjar, Afgan siyasi hayatına taze kan getirdiklerini söyledi. Sanjar, partide şaibeli ve iç savaşta kan dökmüş hiçbir siyasetçiye yer vermediklerini vurguladı.




13 yıl önce