|

Afrin, Türkiye’nin fedakâr bir adımı

Türkiye, Zeytin Dalı Harekâtı'na destek veren NATO’dan önemli bir misafiri ağırlıyor. Genel Sekreter Yardımcısı Gottemoeller’e harekâtın NATO’nun güneydoğu sınırlarını korumak için Türkiye’nin fedakar bir adımı olduğu hatırlatıldı.

Yeni Şafak ve
08:00 - 23/01/2018 Salı
Güncelleme: 10:46 - 23/01/2018 Salı
Yeni Şafak
Genel Sekreter Yardımcısı Gottemoeller
Genel Sekreter Yardımcısı Gottemoeller

Türkiye, Zeytin Dalı Harekâtı devam ederken dün NATO’dan önemli bir misafiri ağırladı. Başkentte temaslarda bulunan Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller’e Zeytin Dalı Harekâtı hakkında bilgi verildi, Türkiye’nin bu harekâtla aynı zamanda NATO’nun güneydoğu sınırlarının güvenliğini sağlandığı hatırlatıldı. NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller’in ilk durağı Milli Savunma Bakanlığı oldu. Gottemoeller, MSB’de Müsteşar Yardımcısı Basat Öztürk ile görüştü.

ÖNCELİKLİ GÜNDEM MADDESİ AFRİN

Genelkurmay Karargâhı’nı da ziyaret eden Gottemoeller’e Afrin harekâtının detaylarına ilişkin bilgi verildi. Gottemoeller’ın, Ankara’daki son durağı Dışişleri Bakanlığı oldu. Burada Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, Müsteşar Ümit Yalçın ve Müsteşar Yardımcısı Kaan Esener ile bir araya geldi. Gottemoeller ile gerçekleştirilen görüşmelerde, Afrin konusu öncelikli gündem maddeleri arasındaydı.

SINIRA ÇİN SEDDİ GİBİ DUVAR ÖRDÜK

Türkiye’nin Suriye sınırında ördüğü duvar ve fiziki güvenlik sistemi, sınırda alınan tedbirler ve Suriye ve Irak hududu boyunca icra edilen harekatlar ile güvenlik tedbirleri konusunda detaylı bilgi verilen Gottemoeller’e, Türkiye’nin güneydoğu sınırlarının aynı zamanda NATO’nun güneydoğu sınırları olduğu hatırlatması yapılarak “Çin seddi gibi duvar ördük” denildi. Görüşmelerde, Fırat Kalkanı’nda olduğu gibi Afrin harekâtında da Türkiye’nin meşru müdafaasına yönelik olduğu kadar aynı zamanda NATO’nun güneydoğu sınırlarının korunması kapsamında Türkiye’nin yaptığı fedakarlıklar arasında olduğu vurgulandı. Bu kapsamda Türkiye’nin üyesi bulunduğu NATO ittifakından Zeytin Dalı operasyonu konusunda hassasiyet göstermesi ve desteklemesi istendi. Bu mesajlara karşı Rose Gottemoeller, Türkiye’nin önemli bir müttefik olduğuna işaret etti.

TÜRKİYE'NİN SAVUNMA HAKKI

Afrin’deki terörist unsurlara karşı başlatılan harekâ NATO’dan yapılan ilk açıklamada, Türkiye’nin istikrarsız bir bölgede bulunduğu ve terörden acı çektiği vurgulanarak kendini savunma hakkına işaret edilmiş ve bu yapılırken de orantılı ve ölçülü hareket edilmesi istenmişti. Gottemoeller, bugün de İstanbul’da Milli Savunma Üniversitesini ziyaret edecek, İstanbul 3. Kolordu Komutanlığı’nda Çok Uluslu Müşterek Harekat Merkezi’ne de gidecek.

  • ABD’li heyet Ankara’da
  • ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen başkanlığındaki heyet, Suriye ve adli iş birliği gibi konularda görüşmelerde bulunmak üzere Ankara’ya geldi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ABD Savunma Bakanlığından yetkililerin de içinde bulunduğu heyet, Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığında görüşmelerde bulunacak.

#Türkiye
#Afrin
#NATO
6 yıl önce