|

AİHM'in Demirtaş kararı ne anlama geliyor

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin "Selahattin Demirtaş makul sürede yargılanmadı. Bu nedenle serbest bırakılmalı" kararı aldı. Peki bu karar ne anlama geliyor? Kararın ardından en çok merak edilen konularından biri olan "Demirtaş'ın tahliyesi mümkün mü, Türkiye AİHM'in Demirtaş kararına uymazsa ne olur" sorularına hukuk uzmanları yanıt verdi.

Sertaç Aksan
12:21 - 20/11/2018 Salı
Güncelleme: 12:46 - 20/11/2018 Salı
Yeni Şafak
Demirtaş hakkında verilen AİHM kararı yeni soruları da beraberinde getirdi.
Demirtaş hakkında verilen AİHM kararı yeni soruları da beraberinde getirdi.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, "terör örgütü yöneticiliği", "terör örgütü propagandası yapmak", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet", "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik", "halkı kanunlara uymamaya tahrik", "suç işlemeye tahrik", "suçu ve suçluyu övme" suçlarından yargılanması devam ediyor.

Bu süreçte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yapılan başvuruya cevap geldi.

AİHM, Demirtaş'ın tutukluluğuna ilişkin makul sürede yargılanmadığını savunarak serbest bırakılmasını istedi.

Demirtaş hemen tahliye mi edilecek?

  • Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selami Kuran, yenisafak.com'a yaptığı açıklamada, kararın 'Demirtaş hemen tahliye edilecek' anlamına gelmediğini vurguladı.

Türkiye'nin AİHM'ne taraf olduğunu ve kararların bağlayıcı tarafının da bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kuran, şöyle devam etti:

Hükümete bu kararı bildirmek, 'Bu davada insan hakları ihlalleri var. Bunları giderin' anlamına geliyor. Ancak şunun altını net bir şekilde çizelim, Demirtaş davasında da diğer tüm davalarda da nihai karar yüce Türk yargısınındır. AİHM'in de başka bir kuruluşun da yargıya talimat verme yetkisi yoktur."


Türkiye kararı kabul etmezse ne olur?

Prof. Dr. Kuran, "Türkiye, AİHM'in kararını uygulamazsa ne olur?" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Kararı uygulamama hakkımız var ancak o zaman tazminat öderiz. Bunun daha önce de örnekleri oldu. Özellikle Kıbrıs konusunda AİHM bazı kararlar aldı ve Türkiye bunları tanımadı. İlgili davalarda tazminat ödedi. "

#AİHM
#Selahattin Demirtaş
#Hukuk
5 yıl önce