|

Ajan Daher’den IŞİD’e koordinat

İstanbul’da yakalanan El Muhaberat ajanı Suriyeli Ahmet Daher’in, ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nun koordinat haritalarını IŞİD’e gönderdiği ortaya çıktı. Canlı bomba saldırısı düzenleyeceği iddia edilen Abdülaziz Ameen Mojbil’in de aralarında bulunduğu 11 IŞİD'li gözaltına alındı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/12/2015 Cuma
Güncelleme: 22:53 - 17/12/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Sansasyonel eylemlerle Türkiye'yi karıştırmak isteyen terör örgütü IŞİD'e, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na yönelik saldırı planlarına dair koordinat haritalarının El Muhaberat ajanı Ahmet Daher tarafından iletildiği tespit edildi. ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na yönelik intihar girişiminin detayları ortaya çıktı. İstanbul İstihbarat Şube ve Terör Şube Müdürlüğü ekiplerince 30 Ekim tarihinde İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde düzenlenen operasyonda El Muhaberat ajanı olduğu tespit edilen Suriyeli Ahmet Daher gözaltına alınmıştı.



BİLGİLERİ YOLLAMIŞ


Daher'in üzerinde yapılan aramalarda elektronik cihazlar bulundu. Cihazlar üzerinde yapılan incelemelerde, Daher'in, ABD Başkonsolosluğu'nun da aralarında bulunduğu bazı ülkelerin konsolosluklarına yönelik bilgileri içeren haritalar hazırladığı ve bu koordinatları Şam'da bulunan bir merkeze aktardığı tespit edildi. Eş zamanlı diğer operasyonda da yine El Muhaberat ajanı Valid el Ömer Zeytinburnu'nda yakalandı.



EYLEME FIRSAT YOK


Ömer'in, Suriye'den gelmesini beklediği özel bir ekiple kent genelinde sansasyonel eylemler hazırlığı içerisinde olduğu tespit edildi. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), bir saldırı ihtimali nedeniyle ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nu uyardı, bölgede alınan güvenlik tedbirleri artırıldı. Suriyeli ajanın aktardığı koordinatların terör örgütü IŞİD'e ulaşmasının ardından Türkiye'ye giriş yapan 15 kişi olduğu ifade edilen IŞİD militanları da MİT tarafından yakın takibe alındı. Yapılan fiziki ve teknik takiplerin ardından IŞİD militanı olduğu belirlenen ekibe yönelik geniş çaplı bir operasyon başladı. Militanlardan Muhammed Raghil Al Hardani Gaziantep'teki hücre evine gitmeye çalışırken yakalandı.



CANLI BOMBA GÖZALTINDA


IŞİD militanlarını yönelik ikinci operasyonun adresi ise İstanbul-Esenyurt'ttu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele ekiplerince Esenyurt'ta belirlenen bazı hücre evlere yapılan baskında, 11 IŞİD'li gözaltına alındı. Şüphelilerden Abdülaziz Ameen Mojbil'in ABD İstanbul Başkonsolosluğu ile Ankara'da bulunan ABD'nin büyükelçilik binasına canlı bomba saldırısı düzenlemeyi planladığı öğrenildi. Şüpheliler, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra sorgulanmak için emniyete götürüldü.



Saldırı için haritalar hazırlamış






El Muhaberat ajanı Ahmet Daher'in üzerinde yapılan aramalarda, ABD Başkonsolosluğu adresinin işaretlendiği haritalar ve koordinatlar ile bazı elektronik cihazlar ele geçirilmişti. Yapılan araştırmada, Suriyeli ajanın bu bilgileri terör örgütü IŞİD'e yolladığı belirlence ABD'li yetkililer uyarılmış, önlemler artırılmıştı.


#ışid
#abd konsolosluğu
#Milli İstihbarat Teşkilatı
#Ahmet Daher
8 yıl önce