|

Akaryakıt cezaları icra yoluyla tahsil edilecek

Lisanssız istasyonlara akaryakıt veren dağıtım şirketlerine kesilen para cezalarının ödenmesi için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın verdiği süre doldu. Şirketlerden cezasını ödeyen olmadı. Tahsilat icrayla yapılacak

Ali Sali
00:00 - 9/11/2006 Perşembe
Güncelleme: 01:29 - 9/11/2006 Perşembe
Yeni Şafak
Akaryakıt cezaları icra yoluyla tahsil edilecek
Akaryakıt cezaları icra yoluyla tahsil edilecek

EPDK'nın kestiği tarihi para cezalarının ödenmesi için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın verdiği süre dün doldu. Akaryakıt dağıtım şirketlerinden para cezasını ödeyen olmadı. Bugün itibariyle Maliye Bakanlığı'nın defterdarlıklar aracılığıyla icra/haciz sürecini başlatması bekleniyor. Öte yandan POAŞ'ın devlete olan 12 milyon 183 bin 327 YTL borcunu da ödemediği ortaya çıktı. Mahkeme kararı bu haliyle kesinleştiği takdirde, POAŞ bu parayı, davanın açıldığı tarih olan 26 Ocak 2005'ten itibaren faiziyle birlikte ödeyecek.

Geçtiğimiz hafta başında Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Yeni Şafak'ın yayınları üzerine EPDK'nın kestiği para cezalarının tahsili için harekete geçmiş, Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu 81 ilin defterdarlığına bir genelge yayınlayarak, ceza alan akaryakıt dağıtım şirketlerine para cezalarının tahsili için tebliğ yapılmasını istemişti.

EPDK'nın 31 Ağustos'ta kestiği cezaların 30 günlük yasal süresi içinde ödenmemesi üzerine kurum, akaryakıt şirketlerinin ceza dosyalarını Maliye Bakanlığı'na göndermişti. Maliye Bakanlığı 30 günlük yasal süresi içinde ödenmeyen söz konusu para cezalarını 6183 sayılı Amme Alacakları Kanunu'na göre tahsil etmek için girişimlerini başlatmıştı. Buna göre defterdarlıklar akaryakıt şirketlerine para cezalarını ödemeleri için geçtiğimiz haftadan başlamak üzere 1 haftalık süre tanımıştı. Kanun gereği tebliğ tarihinden itibaren 1 hafta içinde para cezaları ödenmezse haciz/icra yoluyla tahsil edilmesi gerekiyor.

Osman Arıoğlu, akaryakıt şirketlerinden para cezalarının 31 Ağustos 2006 tarihinden ödeyecekleri güne kadar yasal faiz işletileceğini belirtirken, uygulanacak yasal faiz konusunda da herhangi bir esnekliklerinin olmayacağını ifade etti. Arıoğlu para cezasına çarptırılan akaryakıt şirketlerine, 6183 Sayılı Amme Alacakları Kanunu çerçevesinde çizilen faiz sistemi olan basit faizin uygulanacağını belirtti. EPDK'nın para cezası kestiği akaryakıt dağıtım şirketlerinin söz konusu para cezalarını ödememesi üzerine Maliye Bakanlığı'na, defterdarlıklar kanalıyla icra/haciz sürecini başlatmanın dışında bir yol kalmadı.

POAŞ ÖDEMEMEYİ ADET EDİNMİŞ

Bu arada POAŞ'ın devlete 12 mil-yon 183 bin 327 YTL borcunu da ödemediği ortaya çıktı. POAŞ'ın özelleştirilmesinden sonra devletin elinde kalan yüzde 25.8'lik hisseyi de İş Doğan Petrol Yatırımları A.Ş satın aldı. İş Doğan Petrol, satış bedelinin yüzde 30'unu peşin ödeyecek, ödemenin yüzde 20'sini 2003'te, yüzde 30'unu 2004'te yapacaktı. Son ödeme de 2005'de gerçekleştirilecekti. Ödemelerin gecikmesi halinde TÜFE oranında faiz işletilecekti. Satıştan hemen sonra İş Doğan Petrol ile Petrol Ofisi A.Ş birleşti. Ödeme zorluğu çeken POAŞ, Özelleştirme İdaresi ile yeni bir ödeme planı üzerinde anlaştı. Ancak bu anlaşma, Ankara 10. İdare Mahkemesi'nce iptal edildi. POAŞ'ın, 2003 yılı taksiti olan 115 trilyon 651 milyar lirayı 8 Ağustos 2003'te ödemesi gerekiyordu. POAŞ bu parayı 2004 yılının nisan ayında ödedi. Özelleştirme İdaresi, POAŞ'ın, Ağustos 2003 ile Nisan 2004 arasındaki bu gecikmeden kaynaklanan 12 milyon 183 bin 327 YTL faiz borcu için alacak davası açtı. Dava, Ankara 8. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görüldü. Özelleştirme İdaresi faiz alacağında ısrar etti. POAŞ ise bütün ödemeleri yaptığını, idarenin faizden feragat ettiğini savundu. Mahkeme, bilirkişi raporlarına dayanarak POAŞ'ın devlete 12 milyon 183 bin YTL borcu kaldığına karar verdi. POAŞ kararı temyiz etti. Mahkeme kararı bu haliyle kesinleştiği takdirde, POAŞ bu parayı, davanın açıldığı tarih olan 26 Ocak 2005'ten itibaren faiziyle birlikte ödeyecek.


17 yıl önce