|

Akdeniz'de krizi abileri istemiş

Kıbrıs Rum yönetimi Enerji Dairesi Müdürü Solon Kasinis, petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine başlanmasını, her fırsatta Rumlara destek veren, aralarında ABD, Rusya ve Avrupa Birliği'nin de (AB) bulunduğu büyük ülkelerin istediğini iddia etti. Kasinis, "Şimdi olmasa hiç olmazdı" dedi

Aa
00:00 - 30/09/2011 Cuma
Güncelleme: 23:14 - 29/09/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Akdeniz'de krizi abileri istemiş
Akdeniz'de krizi abileri istemiş

Kıbrıs Rum yönetimi Rum Enerji Dairesi Müdürü Solon Kasinis, Noble şirketinin 19 Eylül'de başladığı petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinin, her fırsatta Rumlara destek çıkan ülkelerin desteğiyle başlatıldığını söyledi.

Kasinis, Rum yönetimin sözde 'Münhasır Ekonomik Bölgesi'ndeki (MEB) hidrokarbon yataklarının Avrupa'nın enerji ihtiyacını önümüzdeki yüz yıl karşılama imkanına sahip olduğunu işaret ederek, bu yatakların 80 milyar dolara ulaşan değeri olduğunu kaydetti. Alithia gazetesinin haberine göre, katıldığı bir televizyon programında, Rum tarafının Amerikan Noble şirketiyle yaptığı anlaşmanın bir kısmını da açıklayan Kasinis, 'ABD, Rusya, AB ve aynı zamanda İsrail'in, Kıbrıs Rum kesimini 'münhasır ekonomik bölgesindeki' hidrokarbon tespit çalışmalarına başlamayı geciktirmemeye çağırdıklarını' söyledi.

İLGİ GÖSTEREN ÇOK

Kasinis, yaklaşık 2,5 ay içinde Rumların sözde 'MEB'inde bulunan 12. parseldeki doğal gaz yataklarının büyüklüğüyle ilgili bir görüntüye sahip olacaklarını kaydetti.

Sondaj çalışmalarının başlayıp başlamaması gerektiğiyle ilgili bir soruya karşılık, 'Eğer sondaj şu an gerçekleşmeseydi, hiçbir zaman olmayacaktı' diyen Kasinis, aralarında ABD, Rusya ve AB'nin de bulunduğu büyük ülkelerin sondajın derhal başlamasını istediklerini ifade etti. Kasinis, İsrail'in de sondajın başlamasında daha fazla gecikmeler yaşanmasını istemediğini belirtti.

Noble şirketi dışında şirketlerin de MEB'deki diğer önemli parsellerle ilgilendiklerini dile getiren Kasinis, bu şirketlerin başında Rusya ve Fransa'nın geldiğini belirtti.


İsrail uçakları kıyılarımızda

Rum gazeteleri, İsrail savaş uçaklarının dün 'Lefkoşa FIR hattının' kuzey sınırlarında, Türkiye kıyılarına kadar uçtuklarını iddia etti. Haberlerde, Türk savaş uçağının önceki gün Larnaka açıklarında, kıyılara 50 kilometre mesafede uçtuğuna da işaret edildi.



13 yıl önce