|

Akıl dışı karar

Filistin’e verdiği destek sebebiyle yıllardır baskı altında tutulan Filistin asıllı ABD vatandaşı Prof. Dr. Sami El Aryan gerekçesiz olarak sınır dışı edildi. 5 yıl ev hapsinde tutulan Filistinli akademisyen, çalışmalarına İstanbul’da devam edecek.

Yeni Şafak
04:00 - 8/02/2015 Pazar
Güncelleme: 19:48 - 7/02/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

ABD’nin 11 Eylül saldırılarının ardından Müslümanlara yönelik başlattığı cadı avında hedef tahtasına oturan isimlerden olan Filistin asıllı ABD vatandaşı Prof. Dr. Sami El Aryan sınır dışı edildi. Prof. Aryan, sınır dışı uygulaması kapsamında Türkiye’ye gelmeyi tercih etti. Filistin davasına verdiği destek nedeniyle hedef olan Aryan’ın 2003 yılından beri yaşadığı esaret hayatı da bitmiş oldu. ABD’nin hakkındaki davaların düşmesi veya reddedilmesine rağmen Aryan’ı neden sınır dışı ettiği ise belirsizliğini koruyor. 


5 YIL EV HAPSİNDE TUTULDU

Güney Florida Üniversitesi öğretim üyesi olan Bilgisayar Mühendisi Prof. Dr. Sami El Aryan, özellikle Filistin davasına verdiği destekten dolayı hedef haline geldi. Aryan, Filistin İslami Cihat Örgütü’ne destek verdiği ‘intihar eylemlerine teşvik etmek’ ve bu saldırıları düzenlediği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında 2003 yılında tutuklanmıştı. 5 yıl boyunca hapiste kalan Aryan daha sonra tahliye edildi. Florida yerel mahkemesi, yargılanmasına tutuksuz devam edilen Aryan hakkında ABD’de İslami Cihad’a ait bir hücrede çalıştığı suçlamalarını reddetti. 


İSRAİL’İ ELEŞTİRENE BİLE SALDIRIYORLAR

ABD mahkemeleri Aryan’a yöneltilen suçlamaların hiç birinin kanıtlayamadı. İddiaların asılsız çıkması üzerine ayrı bir soruşturma ile başka bir davadan yargılanan Aryan hakkında sınır dışı kararı verildi. Aryan, verilen sınır dışı kararına rağmen büyük bölümünü ev hapsinde geçirdiği uzun hapis süreciyle karşı karşıya kaldı. Son olarak ise sınır dışı kararı geldi. İstanbul’a geldiği öğrenilen Aryan’ın akademik çalışmalarına buradan devam edeceği öğrenildi. Aryan, ABD’den sınır dışı edilmesiyle ilgili internet aracılığıyla bir yazı yayınladı. Aryan, yazısında Filistin meselesinin kendi geleceklerinin tayini ile ilgili olduğunu söyledi. Aryan, yazısında “ABD’de, diğer batı ülkelerinde olduğu gibi, Filistin’in adalet mücadelesini destekleyen ve İsrail işgalini ve vahşi politikalarını eleştiren kişiler, genellikle akademi, medya, politika ve genel olarak toplum tarafından, ifade özgürlüğüne yönelik saldırılara maruz kalıyorlar” ifadelerini kullandı.


İlk kez özgür hissediyorum

ABD’de yayınlanan ‘Democracy Now’ programına İstanbul’dan bağlanan Aryan, 12 yıldır ilk defa kendisini özgür hissettiğini söyledi. 1975 yılında Amerika’ya yerleşen Aryan, ABD’nin önde gelen İslami kanaat önderlerinin arasında yer alıyordu. Aryan, Güney Florida Üniversitesi’nde 11 Eylül sonrası kapatılan Dünya İslam Araştırmaları şirketinin de kurucuları arasında yer alıyordu. Prof. Dr. Sami El Aryan, ABD’deki Müslümanlar tarafından oluşturulan pek çok kurum ve organizasyona öncülük etti. Bu kurumların başında ise Filistin İçin İslami Komitesi geliyor.

#Sami El Aryan
#filistin
#israil
9 yıl önce