|

Akiller Bilge Köyü'nde

Güneydoğu Anadolu Akil İnsanlar Heyeti, 2009 yılında Mardin'de 44 kişinin öldürüldüğü Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünü ziyaret etti.

Cihan
00:00 - 17/04/2013 Çarşamba
Güncelleme: 20:07 - 17/04/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Akiller Bilge Köyü'nde
Akiller Bilge Köyü'nde

Güneydoğu Anadolu Akil İnsanlar Heyeti Başkanı Yılmaz Ensarioğlu, gazeteci yazar Etyen Mahçupyan, sanatçı Yılmaz Erdoğan, M. Emin Ekmen ve diğer akil adamlarından oluşan grup, Bilge köyü muhtarı Abdurrahim Çelebi ile görüştü. Ziyaret sırasında sanatçı Yılmaz Erdoğan, köydeki katliamda anne ve babalarını kaybeden yetim çocuklarla tek tek ilgilendi. Çocuklarla Kürtçe konuşan Erdoğan, daha sonra köylülerle de sohbet etti.

Köy meydanında Bilge köyü sakinleri ile bir araya gelen heyet başkanı Yılmaz Ensarioğlu, burada kime dokunulursa dokunulsun birbirine benzer acılarla karşı karşıya gelineceğini ifade etti.

Akil İnsanlar Güneydoğu ekibi olarak Bilge köyüne geldiklerini belirten Ensarioğlu, "Çünkü biz acınızı acımız olarak görüyoruz. Bu sürecin, bu sorunun nasıl çözüleceğine dair özellikle Bilge köyü sakinleri bize ne tavsiye ediyor, neler düşünüyor diye sizlere geldik. Bizim elimizde sihirli formül yok. Bu yüzden bu işin çözüm formülünü birlikte düşüneceğiz. Geliş gayemiz budur. İnsanların yarına nasıl baktığını, birbirleri ile barış içinde huzur içinde nasıl yaşayacağını dair atılması gereken adım nedir, bu konuda sizlerin görüşlerinizi almaya geldik." dedi

Barışın sağlanması için dua ettiklerini belirten Bilge köyü muhtarı Abdurrahim Çelebi ise "Köy olarak barışın sağlanması için sonsuza kadar destek veriyoruz. Allah'ın izniyle bu iş olacak. Biz acı gördük. Kimsenin artık acı çekmesini istemiyoruz. Bu güzellik varken, kardeşlik varken, kan dökmenin bir anlamı yok. Biz bu süreci destekliyoruz." diye konuştu.

Barış rüzgârlarının estiği bir dönemde herkesin barış için umut bağladığını kaydeden sanatçı Yılmaz Erdoğan da şunları söyledi:

"Bilge köyü bu olayla artık anılmaktan kurtulur. Çok korkunçta olsa bir köyün tarihinin bir olaya sıkıştırılması, Bilge köyü denince akla o korkunç olayın gelmesi, köye mutluluk getirmez. Umarım kara bulutlar dağılınca sizin köye de mutluluk gelir."

Ziyaretin ardından köyden ayrılan Güneydoğu Anadolu Akil İnsanlar Heyeti Hilton Oteli'nde sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi.


11 yıl önce