|

Akın Birdal: İşin peşini bırakmam

Askerlerin sivil mahkemede yargılanmasını öngören yasaya rağmen Ankara Başsavcılığı, andıçla ilgili Çevik Bir hakkında görevsizlik verdi. Karara tepki gösteren Birdal, “Bu işin peşini bırakmam” dedi.

Cihan
00:00 - 20/08/2009 Perşembe
Güncelleme: 23:43 - 19/08/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Akın Birdal: İşin peşini bırakmam
Akın Birdal: İşin peşini bırakmam

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Genelkurmay'da hazırlanan andıcın altında imzası bulunan emekli Orgeneral Çevik Bir hakkında bir süre önce yaptığı suç duyurusuna, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevsizlik kararı verilmesine tepki gösterdi. Kararın hukuki olmadığını ileri süren Birdal, sonuç alıncaya kadar konunun takipçisi olacaklarını söyledi. Birdal, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevsizlik kararı verilerek Askeri Mahkemeye gönderilmesinin hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmadığını kaydetti. Daha önce yaptığı ilk başvurunun görevsizlik nedeniyle Genelkurmay'a gönderildiğini, ancak askere sivil mahkemede yargılama yolu açan yasanın ardından bu kararın doğru olmadığını belirten Birdal, “Mahkeme oraya havale etti. Bu doğru değil. Bir yasa çıkıyorsa bu yasanın gereğini işletmek gerekiyor. Ayrıca, başsavcılık görevsizlik kararı veriyor. Daha önce de verilmişti ama o zaman bu yasa yoktu. Askeri mahkemenin alanına giriyor diye Genelkurmay'a gönderildi. Oysa bu, ağır cezalık bir suçtur. Yaşam hakkı gasp ediyorsunuz, kurum ve kuruluşları kapatıyorsunuz. Bunlar ağır suçlar değil mi ?” diye sordu.

Birdal şunları söyledi: “Böyle bir yasanın işletilebilirliğinin olmadığını görüyoruz burada. Oysa andıçta ismi geçenlerin ve vurulan kişilerin ifadesine başvurulması gerekir. Bunun takipçisi olacağız. Bu sürece ayak diremelerinin sebebi kendi geleceklerinden korktukları içindir. Çünkü, yeni bir sorgulanma ve yüzleşme ile karşı karşıya kalacaklardır.”


Andıç'tan sonra vuruldu

Andıç olayı 1998'de yaşandı. 26 Nisan'da Sabah ve Hürriyet gazeteleri, PKK terör örgütünün 2 numaralı ismi Şemdin Sakık'a ait olduğu ileri sürülen bir ifade yayınladı. Sözde ifadelerde, gazeteciler Mehmet Ali Birand, Cengiz Çandar ve dönemin İnsan Hakları Derneği Başkanı Akın Birdal'ın PKK'yla ilişkisi olduğu iddia ediliyordu. Haberin hemen ardından Sabah'ta çalışan Birand işten atıldı. Çandar'ın yazılarına ara verildi. Birdal ise 15 gün sonra silahlı saldırıya uğradı.



15 yıl önce