|

Aksoy da götürmüş

TMSF, İktisat'ın sahibi Aksoy ailesi hakkında işlem yapılması için savcılığa suç duyurusunda bulunurken, Erol Aksoy'un başı en çok offshore işlemlerden ağrıyacak.

.
00:00 - 31/05/2001 Perşembe
Güncelleme: 11:15 - 6/05/2014 Salı
Yeni Şafak
Aksoy da götürmüş
Aksoy da götürmüş

Eski sahibi olduğu İktisat Bankası'na, bankacılık gereklerini yerine getiremediği için, devletin el koymasını talep eden Erol Aksoy'un masum olmadığı ortaya çıktı. Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) bankanın sahibi konumunda olan Aksoy ailesi hakkında işlem yapılması için savcılığa suç duyurusunda bulunurken, Aksoy'un başı en çok offshore işlemler nedeniyle ağıracak. Bankalar Yeminli Murakıpları tarafından da tespit edilen işlemlere göre; KKTC'de offshore bankacılık faaliyetlerinde bulunan ve Aksoy ailesi tarafından kurulan Trade Deposit Bank'da (TDB) yapılan işlemlerin tamamının usulsüz işlemler olduğu tespit edilirken, bu bankadan kullandırılan kredilerin 63 trilyon 58 milyar liralık kısmının yine Aksoy'a ait Avrupa Amerika Holding AŞ.'ne ait olduğu ortaya çıktı. 01. 01. 2000 tarihli dolar kuruna göre söz konusu rakam 114 milyon 694 bin dolara denk geliyor.

Gerek Bankalar Yeminli Murakıpları'nın gerekse TMSF'nin savcılığa gönderdiği yazıda yer alan tespitlere göre; 1. 1. 2000 tarihinden 30. 9. 2000 tarihine kadar geçen süre zarfında İktisat Bankası tarafından Aksoy Grubu'na dahil firmalardan risklerine mahsuben yapılan tahsilatların tamamına yakını, TDB'den mezkur firmalara kullandırılan kredilerden karşılandı.

Bu arada Bankalar Yeminli Murakıpları'nın 17. 7. 2000 tarih ve R-7 sayılı raporunda da offshore işlemlerle ilgili olarak şu tespitlere yer verildi: "TDB tarafından kullandırılan kredilerin yüzde 71,4 ve 63 trilyon 58 milyar lira tutarındaki kısmı Avrupa Amerika Holding AŞ'ne aittir. İktisat Bankası'ndan sonra Avrupa Amerika Holding AŞ.'ne kredi kullandırımı yapan en önemli banka TDB'dir. Avrupa Amerika Holding AŞ.'ne İktisat Bankası'nın kullandırdığı krediler tutarında yaşanan azalma da zaten Avrupa Amerika Holding AŞ.'nin TDB'den sağladığı kaynaklarla gerçekleştirilmiştir. TDB'ye yapılan depolar oldukça yüksek tutara ve İktisat'ı likidite sıkıntısına sokabilecek boyutlara ulaşmıştır. İktisat Bankası, TDB'ye yaptığı yüksek tutarlı depoları yoğun biçimde para piyasalarından borçlanarak ve bu bankadan daha önce kaydırılan mevduatlarla finanse edebilmiştir."

Fon yönetimi yurtdışı yasağı istedi

Öte yandan bankanın yönetimini devralan TMSF yönetimi söz konusu işlemler dolayısıyla bankanın ortakları konumunda olan ve Aksoy ailesini oluşturan Erol Aksoy, İnci Aksoy, Eda Deniz Aksoy, Kerim Kaya Aksoy ve Stavriniya Melek Aksoy ile tüzel kişi ortağı Avrupa Amerika Holding AŞ.'nin tespit edilen zararların asgariye indirilmesi, mal kaçırmalarının engellenmesi ve alacaklıların haklarının korunması amacıyla malvarlıkları üzerine ihtiyati tedbir ve yurtdışına çıkışlarının yasaklanmasını istedi.

23 yıl önce