|

Alan içi 0.15 alan dışı 0.12

Danıştay'ın katsayı ile ilgili düzenlemeleri iki kez iptal etmesinin ardından gözlerin çevrildiği YÖK, yeni katsayı kararını alan içi tercih yapan öğrenciler için 0.15, alan dışı tercih yapanlar içinse 0.12 olarak belirledi. Yeni katsayı uygulaması öğrenciler arasında 15 puanlık bir farka yol açıyor.

Haber Merkezi
00:00 - 18/03/2010 Perşembe
Güncelleme: 00:50 - 18/03/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Alan içi 0.15 alan dışı 0.12
Alan içi 0.15 alan dışı 0.12

YÖK, üniversiteye giriş sınavına ilişkin yeni katsayı oranlarını açıkladı. Öğrencilerin yerleştirme puanlarının hesaplanmasına esas olacak oranlar; alan içi 0.15, alan dışı 0.12 olarak belirlendi.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan başkanlığında gerçekleştirilen YÖK Genel Kurulu Toplantısı sona erdi.

Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, Danıştay kararının gerekçesinin değerlendirildiği ve yeni karar alınırken yargı kararlarının gerekçelerinin esas alındığı belirtildi. Kurul'un 21 Temmuz 2009 tarihli kararı ile öngörülen yeni sistemde çoklu sınav ve çoklu soruyu ele alan bir ölçme yöntemi belirlediği, önceki sistemde yüzde 38 olan alan bilgisinin ağırlığının LYS Sınavı ile yüzde 60'a çıkartılmak suretiyle lise müfredatıyla lise müfredatına alınan bilginin ölçmesi ve sonuca yansıtılmasının sağlandığı belirtildi.

DANIŞTAY KARARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Açıklamada, öğrencilerin gerçek başarısını esas alan bir ölçme ve değerlendirme sınavı getirildiği için önceden öğrenci başarısını ölçmeyen sınav nedeniyle uygulanan katsayı farkının da Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu'nun verdiği karar ile belirlenen hukuken kabul edilebilir ölçülere getirebilmesinin benimsendiği ifade edildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Yeni kararın oluşturulmasında yargı kararının gereğinin yerine getirilme zorunluluğu ve sistemin bütünlüğünü koruma kaygısı bir arada değerlendirilmiş ve öğrencilerin yerleştirme puanlarının hesaplanmasına esas olacak oranlar; alan içi 0.15, alan dışı 0.12 olarak belirlenmiştir. Alan içi ve alan dışına uygulanacak bu 0.03'lük fark AOBP'si düşük öğrencide 3 puan yüksek olan öğrencide 15 puan etkileyecektir.”

8 İLE 15 PUANLIK FARKA YOL AÇIYOR

“Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus şudur; 2009 yılında üniversitelerin lisans programlarına yerleşen adayların AOBP sayısal puanlarının dağılımı listelerinin incelenmesinden zaten düşük puana sahip olan (50-70 arasındaki AOBP'ye sahip) ve lisans programına yerleşen öğrenci sayısının çok düşük olduğu görülmektedir. Bu itibarla yığılma eski sisteme göre 70-100 puana sahip olan öğrencilerde olduğundan puan farkının yeni sistemde de yüksek AOBP'nin yığıldığı üst aralıkta yoğunlaşacağına dikkat edilmelidir. Sonuçta alan dışı tercihlerde ayın soruları cevaplayan adayların yerleştirme puanlarında 3 ila 15 puanlık bir fark değil, asıl öğrenci kitlesinin yoğunlaştığı aralıkta aşılması oldukça zor. 8 ila 15 puanlık bir fark ortaya çıkacaktır.”

BİR PUAN BİLE ÇOK ÖNEMLİ

“Yeni belirlenen oranların açıklanan sınav sistemi bütünlüğü içindeki işlevi ve rolü ile birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Sınavda bir puanlık farkın bile binlerce öğrencinin sıralamasını değiştirdiği ve bölüm kontenjanlarının ortalama 40-100 arasında olduğu düşünüldüğünde yerleştirme puanında meydana gelen 15 puanlık bir fark çok ciddi farklılık doğurmaktadır. 15 puanlık farkın 2009 yılı için yerleştirme sırasını SAY-2 puan türünde 17.381 ile 70.694 arasında (Bu puan türünde lisans programlarına yerleşen tüm öğrencilerin sayısı 121.815'tir), SÖZ-2 puan türünde 4.994 ile 85.064 arasında (Bu puan türünde lisans programlarına yerleşen tüm öğrencilerin sayısı 36.689'dır), EA-2 puan türünde 15. 907 ile 122.241 arasında (Bu puan türünde lisans programlarına yerleşen tüm öğrencilerin sayısı 91.978'dir) değiştirildiği görülmektedir.”


Sınavsız üniversite kapısı kapandı

YÖK, liseyi yurtdışında okuyan öğrenci Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilerin yabancı öğrenciler gibi sınavsız olarak bir üniversiteye girmesi yönündeki kararını geri çekti. YÖK'ten yapılı yazılı açıklamada kararın yanlış anlaşıldığı için geri çekildiği belirtildi. Kararla söz konusu sınırlı ve ek kontenjanlara yabancı uyruklu adaylarla beraber orta öğretiminin tamamını yurt dışında tamamlayan TC uyruklu adaylara da başvuru hakkının verildiği hatırlatılan açıklamada, “Alınan kararda TC uyruklu olup, yurt dışında eğitim gören tüm adayların sınavsız üniversitelere kabul edileceğine dair bir hüküm bulunmamaktadır” denildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bu adaylar yurt dışından yüksek öğrenim görmeye gelecek diğer adaylar gibi üniversitelerin YÖK tarafından kabul gören sınırlı sayıdaki belirlenen kontenjanlarına başvuru yapacak ve başvuruları yine üniversitelerin belirlediği başvuru şartları dikkate alınarak üniversiteler tarafından değerlendirilecektir. Kurulumuz alınan bu kararın doğru olduğunu ve uygulanması gerektiğini düşünmekle birlikte kamuoyunda konunun yanlış anlaşılmalara neden olduğu ve yapılan bazı açıklamaların Türkiye'de orta öğretimini tamamlayan adaylar üzerinde olumsuz etki yaratarak motivasyonlarını bozabileceği hususlarını dikkate alarak geri alınmasına karar vermiştir.”




Düzenleme memnun etmedi

Ensar Vakfı Genel Başkanı Ahmet Şişman, YÖK'ün yeni katsayı düzenlemesinin mağduriyetleri gidermeyeceğini söyledi. Şişman, şunları söyledi: “Katsayı meselesi yılan hikayesine döndü. Hakkaniyetli bir düzenlemeden ziyade olay birilerini nasıl memnun ederiz sürecine döndü. Biz bu kadar farkı beklemiyorduk. Sadece İmam Hatipler değil birçok öğrenci mağdur olacak. İnsanların gelişmelerini engelleyici bir tavır. Hukuk kavramı adı altında bir haksızlık düzenlemesi yapılmıştı.” YÖK'ün yeni düzenlemesine tepki gösteren eğitimcilerin görüşleri şu şekilde:

YÖK'ü dava edeceğiz

ÖNDER Genel Başkanı Hüseyin Korkut: “Kanun katsayı yetkisini YÖK'e vermiş olmasına rağmen YÖK bu yetkisini kullanarak katsayıyı kaldırmamıştır. Ortaya çıkan fark aşılamaz durumdadır. Gerekirse YÖK'ü dava etmeğe hazırlanıyoruz. İsteğimiz meselenin hakkaniyet çerçevesinde çözümüdür. Karar fırsat eşitliğine ve insan haklarına aykırıdır.”

Haksızlığın azı çoğu olmaz

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez: “Başından beri YÖK'ün ilk kararına dönmesini, katsayıyı ortadan kaldırmasını savunmuştuk. Öğrencilerin yaptıkları soru kadar puan almaları gerekir. Bunun dışında uygulanacak her hangi bir katsayı haksızlığa neden olacaktır. YÖK'ün bu kararı da eğitimdeki çifte standardı ortadan kaldırmamıştır. YÖK'e çağrımız eski kararına dönmesi ve meslek lisesi, düz lise ayrımı yapmadan bu ayıbı çözmesidir.”

Umutlar başka bahara kaldı

Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği Başkanı Yard. Doç Dr. İbrahim Erdoğan: “Bu karar öncekiler göre geçiş şartlarını kolaylaştırmıştır. Biraz olsun öğrencilerin önünü açan bu kararın başına kötü bir şey gelmemesini temenni ediyoruz. Gönül isterdi ki bu fark tamamen sıfırlanmalıydı. Ancak kendini idarenin üzerinde gören yargı nedeniyle bu bir türlü sağlanamadı. Umut ediyorum ki önümüzdeki yıllarda eğitimdeki bu utançtan da kurtulacağız.”




14 yıl önce