|

Alman Bakan Duin'e TOKİ brifingi

Almanya Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Ekonomi Bakanı Garrelt Duin, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı Ahmet Haluk Karabel'i ziyaret etti.

Aa
00:00 - 5/09/2013 Perşembe
Güncelleme: 10:43 - 5/09/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Alman Bakan Duin'e TOKİ brifingi
Alman Bakan Duin'e TOKİ brifingi

TOKİ'den yapılan açıklamaya göre, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Duin, Karabel'i ziyaret ederek, TOKİ projeleri ve finansman modeli hakkında birifing aldı.Karabel, heyetler arası görüşmede, İdare'nin kaynağını Hazine'den almadığına, kendisinin ürettiğine dikkati çekti. TOKİ'nin kamuya ait kıymetli arsa ve arazileri kıymeti karşılığında alıp üzerlerinde gelir getirici projeler geliştirdiğini ifade eden Karabel, bunlardan elde edilen gelirle de yoksul ve altgelir grubu konut projelerinin finanse edildiğini bildirdi.

10,5 yılda 600 bin konut

TOKİ'nin 2002 sonuna kadar 43 bin konut yapıp 1 milyonun üzerinde konut için de kredi verdiğini anlatan Karabel, 2003'ün başından bugüne kadar ise 600 bin konut ile yaklaşık 5 bin sosyal donatı inşa ettiğini belirtti. 81 il ve 800 ilçede, 2 bin 717 şantiyede 600 bin konut rakamına ulaştık. Bu rakam 100 bin nüfuslu 22 şehir demektir" ifadesini kullanan Karabel, ürettikleri konutların yüzde 85'inin sosyal konut niteliğinde olduğunu kaydetti.

Sadece konut yapmadıklarını, sağlık ocağı, okul, cami, ticaret merkezi gibi sosyal donatıları da vatandaşların hizmetine sunduklarını bildiren Karabel, toplam 21 bin derslikli 935 okul, 960 spor salonu, 139 yurt ve pansiyon, 94 sağlık ocağı, 213 hastane yaptıklarına işaret etti.

Karabel, TOKİ'nin yerel yönetimlerin işbirliğiyle, şehirleri çarpık yapılardan ve plansız yerleşmeden kurtaran kentsel yenileme projeleriyle 267 bin 840 konutluk gecekondu dönüşüm çalışmasının yapıldığını da bildirdi.

Türkiye coğrafyasına eşit dağılımla çalışıyoruz

Yoksul ve alt gelir grubuna yönelik üretilen konutlarla ilgili bilgi veren Karabel, yoksul grubu konutların peşinatsız, 20 yıl vadeli satışa sunulduğunu, alt gelir grubu konutların ise peşinat ve taksit miktarı düşük ve 15 yıl vadeli satıldığını dile getirdi.TOKİ ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle aylık taksitleri 50-60 dolar tutarında yoksul grubu konutlar üretildiğini belirten Karabel, bu projelerde bir kısım giderlerin konut maliyetine yansıtılmadığını kaydetti.

TOKİ Başkanı Karabel, Türkiye'de yıllık 600 bin konut açığı bulunduğunu ifade ederek, "Kamu olarak 600 bin konutluk yıllık arzın en fazla yüzde 10'unu karşılamaya çalışıyoruz. Kalan kısmı özel sektöre bırakıyoruz. Projeleri uygulamaya koyarken Türkiye coğrafyasına eşit dağılımla çalışmaya özellikle dikkate ediyoruz. Özel sektörün gidip yatırım yapmayacağı bölgelere de gerekli yatırımları yapıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Duin'e, ziyaretinde, Eyalet Ekonomi Bakanlığı yetkilisi Ulrich Bohnen, Almanya Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Christopher Hallier, Bakanlık Başdanışmanı Sebastian Lange ve özel sektör temsilcileri eşlik etti.

11 yıl önce