|

Alman gelinimize Türkçe testi mi uygulayalım

'Alman bayanlarla evlenen Türk erkekler Almanca bilmeli' teklifine tepki gösteren Çubukçu, “Bu teklif, temel insan hak ve özgürlüklerine aykırı . Aşk; din, dil, ırk şartı tanımaz” dedi.

Bilal Çetin
00:00 - 1/11/2006 Çarşamba
Güncelleme: 01:32 - 1/11/2006 Çarşamba
Yeni Şafak
Alman gelinimize Türkçe testi mi uygulayalım
Alman gelinimize Türkçe testi mi uygulayalım

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Almanya gezisi sırasında Alman kadın milletvekiline insan hakları uyarısında bulundu.

Nimet Çubukçu, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Almanya'yı ziyaretinde Federal Hükümet'in Göç ve Uyum Sorumlusu Bakanı Prof. Dr. Maria Böhmer'le görüştü, Alman kadın milletvekilleriyle yemekte biraraya geldi. Yemek sırasında Çubukçu ile Sosyal Demokrat Parti'den Christel Hummel arasında ise ilginç diyaloglar yaşandı.

Ayrımcılık yapılmamalı

Alman Milletvekili Chistel Hummel, Türk milletvekilleri Lale Akgün ve Ekin Deligöz'ün başörtüsüyle ilgili yaptığı açıklamaları hatırlatarak, "Kadın erkek eşitliği bizim için çok önemli. Almanya'da göçle bağlantılı olarak başörtüsü sorunu ve zorla evlilik bizi yakından ilgilendiriyor. Siz başörtüsü sorunu için neler söyleceksiniz?" sorusunu yöneltti. Çubukçu bu soru üzerine , "Başörtüsü sorunundan neyi kastettiğiniz somut olursa, tartışma biçimi açıklanırsa daha net cevap verebilirim. Ama kastettiğiniz Lale Akgün ve Ekin Deligöz'ün açıklamaları ise Türkiye'de kadın grupları tarafından tepkiyle karşılandı. Almanya'daki Türk toplumu tarafından da tepkiyle karşılandığını öğrendim. Bir kadın politikacının kadınları hedef alan bu tarz açıklamaları daha yıkıcı oluyor" karşılığını verdi.

Çubukçu konuşmasında, "Başörtülü kadınların da şikayeti onları tek tipleştirmektir zaten. Tek tipleştirmeye karşı çıkıyorlar. Başörtülü insanların bireysel haklarına önem vermeliyiz. Eğer başörtüsünü kendi inancı gereği örtüyorsa saygı duymalıyız. Aynı şekilde zorla başı örttürülüyorsa ona da yardımcı olmalıyız. Başörtüsü takanlar ayrımcılığa uğramamalı. Erkeklere bütün yollar açıkken kadın başörtüsü taktığı için ikinci kez ayrımcılığa uğramakta. Onları eğitim kurumlarından ve istihdamdan uzaklaştırarak daha çok sorunların içine sürüklemenin anlamı yok. Entegrasyon eşittir dil artı eğitim. Bu sağlanırsa çok daha iyi sonuçlar alınacaktır"diye konuştu.

Alman milletvekili Chistel Hummel, Devlet Bakanı Çubukçu'ya "Türkiye'den insanlar gelip Almanlarla evleniyor. Aile birleşmesi için Almanca bilgisi şart olabilir mi? Ne dersiniz?" sorusunu yöneltti. Çubukçu bu soruya verdiği cevapta, "Trajikomik birşey söylüyorsunuz. Temel insan hak ve özgürlüklerine aykırı bir şey öneriyorsunuz. Bu, aile birleşmesi ile Almanya'ya yerleşecek vatandaşlarımızı baştan yok saymaktır. Bir Türk bir Alman'ı sevdiyse dil bilmiyor diye neden ona izin vermeyeceksiniz. O zaman bir Türk ile evlenecek Alman kızı biz de Türkçe teste mi tâbi tutalım? Aşk; din, dil, ırk şartı tanımaz!" diye konuştu.


18 yıl önce