|

Alpar: Yazımda hiçbir yorum yapmadım

Yeni Şafak
00:00 - 24/06/2004 Perşembe
Güncelleme: 14:27 - 25/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

----------------------- spot ------------------------- ----------------------- spot -------------------------
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Hakim Tuğgeneral Dr. Erol Alpar, gazetemizde 21 Haziran 2004 tarihinde yayınlanan "Askeri Yargı da 'Uyum' istiyor" başlıklı haberle ilgili bir açıklama gönderdi.

Alpar'ın açıklaması şöyle:

1. Evin GÖKTAŞ imzalı haber özetinde "Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Hakim Tuğgeneral Dr. Erol ALPAR, hükümetin AB uyum kapsamında yaptığı Anayasa ve yasa değişikliklerine destek verdi. Alpar, benzer değişikliklerin askeri yargıda da yapılmasını teklif etti." şeklinde bir ifadeye yer verilmiş; 10'uncu sahifede de üç paragraf halinde haber metni verilmiş ve özellikle ilk paragrafında "Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) Başkanı Hakim Tuğgeneral Dr. Erol ALPAR, hükümetin AB uyum kapsamında yaptığı Anayasa ve yasa değişikliklerine destek verirken, benzer değişikliklerin askeri yargıda da yapılmasını önerdi. Alpar, hükümetin son iki yıldır yürüttüğü ve bir kısmı Meclis'te bulunan yeni mevzuat çalışmalarını, 'baş döndürücü ve radikal' adımlar olarak nitelendirdi" şeklinde açıklamada bulunulmuştur.

2. Sözkonusu haberin kaynağının, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Dergisi'nin Haziran 2004 ayı içerisinde çıkan 19 uncu sayısının 1. Kitabında (cildinde) imzamla yayımlanan "Askeri İdari Yargı Denetimi Ve Avrupa Birliği İle Uyum Çerçevesinde Mevzuatımızdaki Değişiklikler" başlıklı inceleme yazısı olduğu haber metninde de kısmen belirtilmektedir.

3. Adı geçen inceleme, "Askeri İdari Yargı Denetimi Ve Gerekliliği" ile "Avrupa Birliği Hedefinde Mevzuatımızda Yapılan Değişiklikler" başlıkları altında, başlıca iki ana konuda Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının bilgilendirilmesi amaçlı olarak kaleme alınmıştır. 19 sahifelik bu incelemenin hiçbir yerinde herhangi bir Hükümetin icraatı sözkonusu edilmemiş ve övülmemiş; ayrıca AB'ye uyum çerçevesinde yapılan sözkonusu anayasal ve yasal değişiklikler konusunda herhangi bir yorum yapılmadan, somut değişikliklere metin olarak temas edilmiştir. Dolayısıyla, anılan inceleme bu değişikliklere destek verilmesi ya da aksinin savunulması gibi herhangi bir görüş bildirilmemiş, askeri yargıda benzer değişikliklerin yapılması teklifinde bulunulmamıştır. Bu nedenle, haberdeki "...Hakim Tuğgeneral Dr. Erol ALPAR hükümetin AB'ye uyum kapsamında yaptığı Anayasa ve yasa değişikliklerine destek verdi. Alpar, benzer değişikliklerin askeri yargıda da yapılmasını teklif etti." yakıştırması tamamen hilafı hakikattir.

Ayrıca, anılan incelemedeki "...halen yasama organında bir kısım çalışmaları devam eden bu baş döndürücü ve uygulamada hukukçuların dahi takip etmekte zorlandığı sözkonusu radikal mevzuat değişikliklerinin gereğini yapıp uygulamak, hem idarenin hem de yargı organlarının başta gelen görevleri arasında olma durumundadır..." şeklindeki somut ve fiili saptama hali; haberde "...Alpar, Hükümetin son iki yıldır yürüttüğü ve halen bir kısmı Meclis'te bulunan yeni mevzuat çalışmalarını 'baş döndürücü ve radikal adımlar' olarak nitelendirdi..." şeklinde, tamamen konu dışı bir saptırma biçimine dönüştürülmüştür. İncelemedeki alıntı yapılan cümlenin tamamından da açıkça anlaşılacağı üzere, buradaki "radikal mevzuat değişiklikleri"nden kasıt, onlarca Kanunun yüzlerce maddesinde ve Anayasanın yarısına yakın hükümlerde meydana gelen değişiklik ve yenilemelerin çokluğu ve bunların Türk hukuk sistematiğinde köklü, diğer bir deyişle çok kapsamlı bir değişime yol açtığı gerçeğinin vurgulanmasıdır.

4. 5680 Sayılı Basın Kanununun 19 uncu maddesi "Bir kişinin şeref ve haysiyetinin rencide edilmesi veya kendisiyle ilgili yalan haber verilmesi..." halinde; ilgili veya temsilcisinin yayının yapıldığı tarihten itibaren iki ay içinde imzasını taşıyan cevap veya düzeltme yazısının mevkutenin sorumlu müdürüne gönderilmesi halinde, bu cevap veya düzeltme yazısının alındığı tarihten itibaren üç gün içinde inceleneceği ve mevkute yetkililerinin yayınlanmasına karar verdiği takdirde, inceleme süresinin bitiminden sonra çıkacak ilk nüshada, metne hiçbir mülahaza ve işaret katmaksızın ve bu cevap veya düzeltme dolayısıyla herhangi bir mütalaa beyan etmeksizin aynen ve tamamen yayınlamaya mecbur olduğunu hükme bağlamaktadır.

5. Yukarıda açıklanan nedenlerle ve 5680 sayılı Basın Kanunu'nun 19. maddesinin amir hükmü uyarınca, Yeni Şafak Gazetesi'nin 21 Haziran 2004 Pazartesi tarihli nüshasının 1 ve 10. sahifelerinde çıkan "Askeri yargı da 'uyum' istiyor" başlıklı haberdeki yalan ve maksatlı haber konusundaki cevap ve düzeltme hakkımın, bu metnin 3. maddesindeki biçimde, aynı gazetenin ilk çıkacak nüshasında aynı sahife ve punto ile yayınlanmasını talep ediyorum.

Dr. Erol ALPAR Hak. Tuğg.As.Yük.İd.Mah.Bşk.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce