|

Alternatif blok zirvesi

ABD, teröre karşı savaş hazırlığı yaparken, Almanya, Rusya, Mısır ve Çin liderleri de diplomatik zirveler gerçekleştiriyor. Alman Başbakanı Schröder, Putin, Mübarek ve Zhu Rongji ile terörü görüştü

Yeni Şafak
00:00 - 26/09/2001 Çarşamba
Güncelleme: 19:03 - 9/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

ABD, teröre karşı savaş hazırlığı yaparken, Almanya merkezli Rusya, Çin ve Mısır'ı da içine alan bir diplomatik zirve zinciri gerçekleşti. Putin ve Mübarek bizzat Almanya'ya giderken, Çin Başbakanı Zhu Rongji Almanya Başbakanı Schröder ile telefonda görüştü.



Resmi ziyaret için dün Almanya'nın başkenti Berlin'e gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Johannes Rau ve Başbakan Gerhard Schröder ile görüştü. Görüşmeden sonra Putin ile ortak basın toplantısı düzenleyen Schröder, terörizme karşı dünya çapında bir koalisyon oluşturmaya çalıştıklarını vurgulayarak, Almanya'nın, Rusya'nın en önemli ortağı olduğunu söyedi. Schröder, "Terörizme karşı sistematik ve kararlı şekilde mücadele edilmesi konusunda görüşbirliği içersindeyiz. Teröristler hiçbir yerde barındırılmamalı. ABD Başkanı Bush'un da belirttiği gibi, özellikle finansman kaynakları da kesilmeli" diye konuştu.



Putin: Orta Asya'da konuşlanacağız


Vladimir Putin de, Afganistan'a karşı anti-terör operasyonuna katılacak güçlerin Orta Asya ülkelerindeki hava üslerinde konuşlanma ihtimallerinden söz etti. Konunun bu ülkelerce değerlendirildiğini açıklayan Putin, Savunma Bakanı Sergey İvanov'un başkanlığında özel bir anti-terör grubu kurduklarını kaydetti. Putin, Çin'in de bu tip birlikler oluşturduğunu söyledi. Bakan İvanov ise, "Biz kesinlikle bir askeri operasyona katılmayacağız" diye konuştu.



Çin: Terörle mücadele yasal olmalı


Öte yandan Çin Başbakanı Zhu Rongji ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in de Almanya ile olan temasları dikkat çekti. Çin Başbakanı Zhu Rongji, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile telefonda, terörizme karşı uluslararası ittifakı görüştü. Zhu görüşmede, "Terörizmle mücadele eylemleri BM şartı ilkeleri ve amacıyla uluslararası yasalara uygun olmalı" dedi.



Almanya'da bulunan Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ise Cumhurbaşkanı Johannes Rau ve Başbakan Gerhard Schröder'le görüştü. Başbakanlığa gelişinde Mübarek, görüşmede terörizme karşı ittifak oluşturulması konusunu ele aldı. Schröder de, Mısır'ın bu konuda kilit konumunda olduğunu belirterek, "Ortadoğu'da barış olmazsa terör sorunu bitmez" dedi.



#ABD
#Almanya
#Rusya
#Mısır
#Vladimir Putin
#Zhu Rongji
#Terör
23 yıl önce