|

Aman Ormancı kahvesi onarılıyor

Muğla Valiliği, 'Aman Ormancı' türküsüne konu olan Belen Kahvesi'ni onarıyor. Satranç şampiyonalarının düzenleneceği kahvede, sürekli 'Ormancı' türküsü çalınacak.

Yeni Şafak
00:00 - 18/09/2004 Cumartesi
Güncelleme: 19:02 - 25/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Ünlü "Ormancı Türküsü"ne konu olan "Belen Kahvesi", Muğla Valiliği katkısıyla onarılmaya başlandı. Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Erdem Uyanık, Gevenes Köyü'ndeki Belen Kahvesi'nin, İl Özel İdaresi bütçesinden 200 milyar lira harcanarak, eski haline dönüştürüleceğini bildirdi. Uyanık, dama ve satranç şampiyonlarının gerçekleştirileceği kahvehanede, sürekli Ormancı türküsünün çalınacağını söyledi. Türküye konu olan, ölen muhtar Tevfik Cezayir'in torunu, Çaybükü Köyü Muhtarı Necati Cezayir de, Belen Kahvesi'nin yıkılmış, harap olmuş kalıntısının, yıllarca kendilerine hep acıyı hatırlattığını belirterek şöyle konuştu: "Babam bana, yıllarca muhtar olmamam konusunda baskı yaptı. Ama köyümüzden gençler gidince işler çoğaldı. Belen Kahvesi, tarihi Taşköprü ve değirmenin eski mimarisine uygun düzenlenmesi gündeme geldi. Köyün acıyla değil, turizmle anılması için gayret gösteriyorum."

Ormancı türküsünün öyküsü

Gevenes Köyü'nde 1922 yılında dünyaya gelen Mustafa Şahbudak, ağa çocuğudur. Köy Muhtarı Tevfik Cezayir, Mustafa'nın en yakın "canciğer" arkadaşıdır.

Bu ikili her akşam köy kahvesinde dama maçı düzenler, bu karşılaşmalar, kahvehanedekiler tarafından ilgi ile izlenir. Bir temmuz akşamı yine dama tahtasının başına otururlar. Oyunun yarısında "Sarı Memet" lakaplı Orman memuru Mehmet İn, çıkagelir. Mehmet, sarhoştur. Ormancı ile muhtar arasında bir evrak yüzünden tartışma başlar. Ormancı, dama masasını bir yumrukta darmadağın eder.

Mustafa Şahbudak, bu davranışa tahammül edemez ve ormancıya tokat atar. Olay büyür. Ormancı Mehmet, kamasını çıkarıp Şahbudak'ı kolundan yaralar. O zaman, Şahbudak ormancıyı korkutmak için, belindeki tabancayı çıkarır, yere doğru ateş eder. Ormancı, bunun üzerine kaçmaya başlar. Şahbudak kaçmasın diye, bir el daha ateş eder. Ama Şahbudak, kaza kurşunu ile dostu Tevfik'i vurmuştur. Gevenes Köyü'nde yaşanan bu acı olay, Tahir Usta tarafından bestelenmiştir.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce