|

'Amerikan işgaline hayır'

ABD'nin Irak'ı işgalinin 2. yılı nedeniyle birçok ilde protesto gösterileri düzenlendi. Irak halkının meşru direnişinin desteklendiği gösterilerde, "İncirlik Üssü kapatılsın, çocuk parkı yapılsın" şeklinde sloganlar atıldı.

Yeni Şafak
01:00 - 20/03/2005 Pazar
Güncelleme: 15:22 - 27/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

ABD ve müttefiklerinin Irak'ı işgalinin 2. yıldönümü nedeniyle başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok ilde protesto gösterileri yapıldı. İstanbul'da, "Irak'ta İşgale Hayır Koordinasyonu"nca, İnönü Stadı önünde eylem yapıldı. "İşgale direnen Irak halkı kazanacak" yazılı pankartın gerisinde toplanan protestocular, "İncirlik Üssü kapatılsın, çocuk parkı yapılsın" sloganları atarak, çeşitli pankart ve flamalarla Dolmabahçe rıhtımına yürüdü.

Burada yapılan basın açıklamasında, Irak halkının meşru direnişinin koşulsuz olarak desteklendiği kaydedilerek, "Bu desteğin işgalciler Irak'tan kovuluncaya kadar süreceği" bildirildi.

'İşgale ortak olma'

"19 Mart Küresel Eylem Günü" nedeniyle Kadıköy'de de, "ABD'nin işgaline ortak olma" sloganı altında miting yapıldı. İskele Meydanı'nda gerçekleştirilen mitingde konuşan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, "ABD'nin 2 yıldır Irak'ı işgal ettiğini" kaydederek, "Bugün dünyada kan, açlık, gözyaşı, ve savaşlar var. Küresel bir saldırı yapılıyor ama bunlara karşı küresel bir direniş de var" dedi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de, ABD'nin, Irak'tan sonra Suriye, İran ve Venezüella'ya saldırmak istediğini ileri sürerek, ABD'nin bu tutumuna karşı barışseverlerin mücadele etmeye devam edeceğini söyledi.

ABD, enerji kaynakları
peşinde

Türk-İş adına konuşan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın da, ABD'nin Ortadoğu'daki enerji kaynaklarının peşinde olduğunu, bu nedenle başlattığı Irak savaşını çeşitli ülkelerde sürdüreceğini ve sıranın Türkiye'ye geleceğini savundu. Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arslan ise Irak'ta tarihin yağmalandığını, kültürün yok edildiğini ve insanların hala öldürüldüğünü kaydederek, "Irak'ta bunları yapanların vahşi bir zihniyet taşıdıklarını" söyledi. Kadıköy'deki mitingin ardından sahne alan Mor ve Ötesi, bazı şarkılarını seslendirdi.

Ankara ve Adana'da eylem

İşçi Partisi ile Haklar ve Özgürlükler Cephesi ise, iki ayrı eylemle ABD'nin Irak'ı işgalini protesto etti. Haklar ve Özgürlükler Cephesi Ankara Temsilciliği'nden bir grup, Yüksel Caddesi'nde toplanarak yürüyüşe geçti. Buradan ABD Büyükelçiliği'nin karşısındaki Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nin önüne gelen topluluk, "Irak'ta İşgale Son, Irak Iraklılarındır" yazılı bir pankart açtı ve basın açıklaması okundu. Adana ve İzmir'de de, bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, ABD'nin Adana Konsolosluğu önünde protesto gösteri yapıp, siyah çelenk bıraktı.

Irak'ta yüz bin sivili katlettiler
İstanbul'da bir toplantı için bulunan Iraklı mühendis Ghazwan Al Mukhtar da, 2 yıl içinde Irak'ta 100 bini aşkın sivil insanın öldürüldüğünü, ayrıca Iraklı askerlerin katledildiğini bildirdi. Ülkesinde yaşanan olumsuzlukları anlatan Mukhtar, Irak'ın tamamen tahrip edildiğini ve yeniden yapılanması için hiçbir çalışma başlatılmadığını kaydetti. Irak halkının yüzde 60'ından fazlasının işsiz olduğunu ve bu oranın savaştan öncekinden iki kat çok olduğunu vurgulayan Mukhtar, "1960'lı yıllardan sonra en kötü günlerimizi yaşıyoruz. Irak halkı, ABD'nin en kısa sürede çekilmesini talep etmeye devam edecektir" dedi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
19 yıl önce