|

Amin Alayları onlarla hayat buldu

Osmanlı’da eğitime yeni başlayan çocuklar için düzenlenen “Amin Alayları” Eyüp’te gerçekleştirilen etkinlikle bir asır sonra yeniden hayat buldu. Aileleri ile etkinliğe katılan çocuklar, okunan duaya ellerini açarak 'amin' dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:29 - 14/09/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Amin Alayları onlarla hayat buldu
Amin Alayları onlarla hayat buldu

Osmanlı’da eğitime yeni başlayan çocukların okul korkusunu gidermek, okuma isteğini aşılamak ve arkadaşlarıyla kaynaştırmak amacıyla düzenlenen “Amin Alayları”, bir asır sonra Eyüp’te gerçekleştirilen programla yeniden hayata geçirildi. Eyüp Sultan Meydanı’nda gerçekleştirilen etkinliğe bu yıl okul hayatına başlayacak çocuklar ile aileleri katıldı. Eyüp Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Turan Koçer, Osmanlı döneminde yapılan Amin Alayları’nın amacının çocukların eğitime ısındırmak olduğunu söyledi.


OKULA GÜZEL BİR BAŞLANGIÇ YAPIYORLAR

Osmanlı’da 4 yaş, 4 ay ve 4 günlüğü dolduran çocukların okula başlangıç günlerinde merasimin sabah namazında başladığını aktaran Koçer, şöyle devam etti: “Aile önceki günlerinde alışveriş yapıyor. Okula başlayacak çocuklar ve kendi çocukları için elbise alıyorlar. Okul günü, sabah namazından sonra bunları mahalleye dağıtıyorlar. Diğer çocukları da sevindiriyorlar. Sonrasında şenlikli bir alay kuruluyor, okulun kapısına kadar çocuklar şenlikli alayın önünde duran ‘amin’ diye bağıran kişilerin nezaretinde okula kadar gidiyorlar. O gün ilahiler söyleniyor, dualar okunuyor. Bitiminde ‘amin’ diye bağırıldığı için bu alaylara ‘Amin Alayları’ deniliyor” Amin Alayları’nın bugünkü karşılığının bir tür pedagojik uyum olduğunu ifade eden Koçer, “Ömrünün ilerleyen yıllarında geriye doğru baktığında güzel bir başlangıç yaptığı bir süreci başlatmaktır. Toplum, eğitim almış kişiye çok değer veriyor. Bu değerin de çocukken algılanmasını sağlayan bir etkinliktir”dedi.



NarkOkul timi iş başında!

Ankara Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesince, okul önleri ve çevrelerinde uyuşturucu satışını önlemek amacıyla motosikletli “NarkOkul” timleri kuruldu. Motosikletli ekipler, ikişer kişilik 10 timden oluşacak. Okul çevrelerindeki uyuşturucu satıcıları ile daha etkin bir mücadele için timlerin tahsis edildiğini belirten emniyet yetkilileri, timlerin görev yerlerinin okullardan ibaret olacağını ve okul çevrelerindeki kafe, dükkan, lokanta gibi alanlar ile okulla ilgisi olmayan kişilere yönelik uygulama gerçekleştireceklerini vurguladı.

#Amin Alayları
#İlkokul
#NarkoOkul
7 yıl önce