|

Andıç burda bitmez!

Gazeteciler Meclisi Girişimi tarafından organize edilen panelde konuşan Cengiz Çandar; Andıç'ın altında imzası bulunan Orgeneral Çevik Bir hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Yeni Şafak
01:00 - 23/12/2000 Cumartesi
Güncelleme: 12:39 - 17/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv



S P O T

Genelkurmay'da, PKK'lı Şemdik Sakık'ın ifadesine dayanılarak bazı parti ve gazetecileri yıpratma operasyonu başlatıldığına ilişkin belgenin (Andıç) Genelkurmay'ca doğrulanması basını ikiye bölerken, dün Andıçta hedef alınan gazetecilerden bazıları biraraya geldi.

Gazeteciler Meclisi Girişimi tarafından organize edilen "Basın Meslek ilkeleri Açısından Andıç" konulu panel düzenledi. Panelde, 28 Şubat sürecinde bazı basın çalışanlarının düzmece belgelerle kamuoyu önünde yıpratılmasında gazetecilerin ne tür sorumluluk üstlendiğı yine Andıç mağdurları tarafından tartışıldı. Beyoğlu Muammer Karaca Tiyatrosu'nda yapılan panele, FP İstanbul Milletvekili Nazlı Ilıcak, Cengiz Çandar, Oral Çalışlar, Umur Talu ve Aydın Engin konuşmacı olarak katıldı.

1998 yılının Nisan ayında Genelkurmay'da hazırlanan ve bazı kurum ve gazetecileri kamuoyu önünde küçük düşürmeyi hedefleyen "Andıç" adlı belgenin mağduru olan Cengiz Çandar Andıç'ın altında imzası bulunan Genelkurmay eski 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklarken gazetemiz yazarlarından Nazlı Ilıcak'ta Andıçta hedef alınan isimlerin kamuoyu gözden düşürülmesi için hazırlanan eylem planlarının tek tek hayata geçirildiğini söyledi.

AİHM'ye gidilecek

Faili meçhul cinayetlerin faillerinin hepsinin belli olduğunu savunan Çandar, "İşlenen siyasi cinayetlerin faillerin kim olduğunu devlet görevlileri ima ettiler. Andıç denilen belgede Çevik Bir'in imzasının olduğu için suç duyurusunda bulundular. Ben de Bir hakkında suç duyurusunda bulunacağım" dedi. Savcıların Çevik Bir hakkında dava açmazlarsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'ne gidileceğini açıklayan Çandar, Andıç olayında basına ilişkin yaptırıma yönelik hiç birşeyin yapılmadığını söyledi.

Ahlaksız komplo

Andıç'ın konu bölümünde basının ne şekilde manipüle edileceğine dair planların deklare edildiğine işaret eden Çandar konuşmasında "Bu elden ele dolaşan bir belge olsaydı spekülatif olurdu. Genelkurmay belgenin varlığını kabul ettikten sonra rahat olarak konuşabiliriz. Andıç adlı belgede ahlaksız bir komplo var" dedi. Çandar, Basın Konseyi Başkanı sıfatını taşıyan Oktay Ekşi'nin 25 Nisan Cumartesi tarihinde Hürriyet gazetesinde Sakık'ın ifadelerine atfen 'Alçakları tanıyalım' başlıklı yazı yayınladığnı, aynı gün Kanal D'nin haber bülteninde de Uğur Dündar'ın isim vererek açıkladığını söyledi.

Sabahçı'larla direkt ilişkili

Aynı konunun 26 Nisan Pazar günü Hürriyet ve Sabah gazetelerinde sekiz sutuna sürmanşet olarak yayınlandığına dikkat çeken Çandar, "Bu belgeye baktığımız zaman planın nasıl uygulandığını görüyoruz. Sabah gazetesinin yönetim kademeleriyle ve bu Andıç'ı yapanlar arasında doğrudan ilişki bulunduğunu ortaya çıkaran bir manzara var. Andıç'ı uygulayacak makam Genel Sekreter Erol Özkasnak..." şeklinde konuştu. --------------- imza ve tarih ---------------- --------------- imza ve tarih ---------------- Geri OKU

#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
23 yıl önce