|

Ankara'ya Beckett morali

Türkiye'nin AB üyeliğini en çok İngiltere'nin istediğini belirten İngiltere Dışişleri Bakanı Beckett, “En güçlü müttefikiniz ve destekçiniz yine biz olacağız” dedi.

Murat Özmen
00:00 - 28/03/2007 Çarşamba
Güncelleme: 01:07 - 28/03/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Ankara'ya Beckett morali
Ankara'ya Beckett morali

Türkiye ile AB arasında soğuk rüzgarların estiği bir dönemde, İngiltere Dışişleri Bakanı Margareth Beckett'in Ankara ziyareti büyük bir moral oldu. Beckett, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşme boyunca, İngiltere'nin desteğinin altını güçlü bir biçimde çizdi. Bu yakın ilişkiler nedeniyle AB dönem başkanlıkları sırasında her zaman Türkiye'nin AB sürecini desteklediklerini ifade eden Beckett, “Buna devam edeceğiz, en güçlü destekçiniz ve müttefikiniz olacağız” diye konuştu.

İNGİLTERE'YE TEŞEKKÜR

Ankara'ya dün sabah gelen İngiltere Dışişleri Bakanı Margareth Beckett, meslektaşı Abdullah Gül ile biraraya geldi. Başbaşa ve sonra heyetler arası yapılan görüşmelerde, AB, Türkiye, İngiltere ilişkileri ve İran konusu ele alındı. Beckett'in İran'da esir tutulan 15 askeri konusunda Gül'den destek istediği belirtildi.

İki bakan, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek soruları cevaplandırdı.

Konuk bakanı Türkiye'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyleyen Gül, Beckett'in göreve başladıktan sonra ilk kez Türkiye'ye geldiğini hatırlattı. İki ülke arasındaki ilişkilerin siyasi, ekonomik, kültürel ve güvenlikle ilgili alanlarda iyi bir düzeyde devam ettiğini belirten Gül, Türkiye-İngiltere ticaret hacminin 12 milyar dolara ulaştığını ve geçen yıl Türkiye'ye İngiltere'den gelen turist sayısının 1 milyon 700'ü bulduğunu kaydetti.

İngiltere'nin AB sürecinde Türkiye'ye çok yakın destek verdiğini hatırlatan Gül, bu nedenle bir kez daha İngiliz hükümeti ve halkına teşekkür etti. Gül, Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerine İngiltere'nin dönem başkanlığında başladığını hatırlatarak, bundan sonraki süreçte de İngiltere'nin desteğini beklediklerini bildirdi.

EN GÜÇLÜ MÜTTEFİKİNİZİZ

İngiltere Dışişleri Bakanı Beckett de iki ülke hükümetleri arasında son derece güçlü ilişkiler bulunduğunu, ama ayrıca iki ülke halkları arasında da her yıl giderek güçlenen bağlar olduğunu söyleyerek, her yıl çok sayıda turistin ülkesinden Türkiye'ye geldiğini kaydetti. Bu turistlerin emlak da aldığını hatırlatan Beckett, bunun en önemli nedeninin, Türkiye'de gördükleri sıcak ilgi ve güçlenmekte olan yakın ilişkiler olduğunu bildirdi.

Bu yakın ilişkiler nedeniyle AB dönem başkanlıkları sırasında her zaman Türkiye'nin AB sürecini desteklediklerini ifade eden konuk Dışişleri Bakanı Beckett, “Buna devam edeceğiz, en güçlü destekçiniz ve müttefikiniz olacağız” diye konuştu.


Kraliyet broşu taktı

İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett'ın taktığı broş dikkat çekti. Beckett'in broşu, krallığı sembolize eden bir taç, tacın üzerinde bir haç, zindan ve şatoların giriş kapılarında bulunan kapı ve zincirlerden oluşuyor.

Beckett'in mendili ile sık sık burnunu silmesi ise soğuk algınlığı geçirdiğini düşündürdü.




17 yıl önce