|

Ankara'ya gelen çok Kıbrıs'ta gelişme yok

ABD'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Weston ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Grossman ile AB Dönem Başkanı İrlanda'nın Dışişleri Bakanı Cowen, Ankara'ya geliyor. Gündemin ilk konusu Kıbrıs.

Yeni Şafak
01:00 - 29/02/2004 Pazar
Güncelleme: 14:23 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • DUYGU GÜVENÇ ANKARA


    Kıbrıs sorunu ve Ada'da devam eden görüşmeler, bu ay da Ankara'nın gündemini oluşturacak. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman, "Büyük Ortadoğu Projesi", AB troykası da, "reform ve uygulamalar" başlığı altında Ankara'yı ziyaret edecekler. Ziyaretlerin gündemini yine Kıbrıs'ın oluşturması beklenirken Ankara, 22 Mart'a kadar adadan iyi haber beklemiyor.

    ABD'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Thomas Weston, Kıbrısı ziyaret ettikten sonra Ankara'ya gelecek. 4 Mart Perşembe günü ABD'nin Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman ile Weston Ankara'da temaslarda bulunacaklar. Büyük Ortadoğu Projesi çerçevesinde Ürdün, Mısır, Fas, Bahreyn'de temaslarda bulunacak olan Grossman'ın da Brüksel'de yapacağı temaslarda Kıbrıs sorununu ele alması bekleniyor.

    Türk diplomatlar döndü

    Grossman ve Weston'ın Ankara'da "çakışan" ziyaretleri nedeniyle müzakereler için Kıbrıs'ta bulunan Büyükelçi Deniz Bölükbaşı ve İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Ertuğrul Apakan başkanlığındaki Türk heyeti Ankara'ya döndü. Heyetin Ankara'ya dönüş kararında, Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin görüşmelerinde ilerleme kaydedilememesi etkili oldu.

    'Peşrev' daha sürecek gibi

    Ankara, 22 Mart'a kadar devam etmesi beklenen ikili görüşmeler boyunca, Denktaş ve Papadopulos'un, "peşrevi sürdürecekleri ve topu Annan'a atacakları" görüşünde. Türkiye ve Yunanistan'ın da katılımıyla New York'ta yapılacak olan dörtlü görüşmelerde de Ankara, uzlaşı çıkmasını beklemiyor. Annan Planı'nın 4. versiyonunun yine Annan tarafından şekillenmesi bekleniyor.

    AB heyeti formül sunacak

    AB heyeti de 8 Mart 2004'te Ankara'ya geliyor. AB Dönem Başkanı İrlanda Dışişleri Bakanı Brian Cowen ve Hollanda Dışişleri Bakanı Ben Bot ile AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günther Verheugen veya bir başka yetkilinin yer alacağı temaslarda, Kıbrıs'ta varılacak anlaşmanın, AB müktesebatının bir parçası haline gelmesi için bir "formül" sunulması bekleniyor.

    Annan Planı'nda yer alan derogasyonlar, AB hukukuna aykırı olmasına karşın, AB'nin, Malta ve Polonya'da olduğu gibi Kıbrıs'ta da bazı kısıtlamaları kabul etmesini öngörüyor. Türk tarafı, anlaşmanın tüm AB üyesi ülkelerin parlamentosunda onaylanmasını istiyor.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce