|

Annan Planı'na Türkler 'evet', Rumlar 'ohi' dedi

Annan Planı için yapılan tarihi referandum iki tarafın yoğun katılımı ile gerçekleşti. KKTC'de Annan planına seçmenlerin yüzde 64,9 'evet' dedi. Rum Kesimi'nden ise yüzde 75,8 'hayır', yüzde 24.2 evet' çıktı.

Yeni Şafak
00:00 - 25/04/2004 Pazar
Güncelleme: 15:18 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'ne birleşik olarak girmesini sağlayacak Annan Planı'na ilişkin tarihi referandum, iki kesimin yoğun katılmı ile gerçekleşti. Referandumda KKTC'deki seçmenlerin yüzde 64,9'u plana 'evet' derken, hayır diyenlerin oranı yüzde 35,1'de kaldı. KKTC'deki katılım oranı yüzde 84.35 olarak gerçekleşti. Rum Kesimi'nde ise seçime katılanların büyük çoğunluğu plana 'hayır' dedi. Katılımın yüzde 90'lara ulaştığı referandum da, Güney'de halkın yüzde 75,8'i 'hayır' oyu kullandı. Plana destek verenlerin orası ise yüzde 24,2'de kaldı.

KKTC tarafında toplam 143 bin 638 seçmen 563 sandıkta oy kullandı. Saat 08:00'de başlayan oy verme işlemi, saat 18.00'de sona erdi. Sandıkların açılmasından kısa süre sonra ilk sonuçlar alınmaya başladı. Halkın yüzde 64,9'u Annan Planı'na evet derken, hayır diyenlerin oranı ise, 35,1'de kaldı.

Rum kesiminde ise toplam 479 bin 551 seçmen oy kullandı. Rum kesiminde sabah saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi saat 17.00'ye kadar devam etti. Ancak, sonuçların KKTC'den önce açıklanmaması için oy sayım işlemi KKTC ile eş zamanlı olarak saat 18.00'de başlatıldı. Oy sayım işlemlerinin ardından Rumlar'ın yüzde 75,8'i plana hayır, 24,2'ü ise evet dedi.

Referandum sorusu neydi?

Oy pusulasındaki, "Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'ne birleşik olarak gireceği yeni düzeni hayata geçirecek kuruluş anlaşması ve tüm eklerini; Kıbrıs Türk Devleti'nin Anayasası'nı ve yürürlükte olacak yasalara ilişkin hükümleri onaylıyor musunuz?" sorusuna "evet" veya "hayır" diyerek tercih yapan seçmenler, "X" işaretli mührü kullandılar.

Güney'deki Türkler oy veremedi

Rum kesiminde yaşayan Türkler ise referandumda oy kullanamadı. Rum yönetimi, referandumun "ana dillerine göre" iki toplum arasında yapıldığını belirterek, Türkler'in Güney'de oy kullanamayacağını bildirdi. Rum yönetimi ayrıca, bu kişilerin Kuzey'de oy kullanabilmeleri için Türk tarafının gerekli düzenlemeleri yapmadığını da öne sürdü.

'EVET' NEYİ DEĞİŞTİRDİ

Kıbrıs Türk halkı, ilk defa uluslararası kamuoyu tarafından kabul edilen bir referandumda oy kullandı.

Rumların uzlaşmaz olduğu ortaya çıktı.

ABD, KKTC hükümeti ile ilk defa temasa geçti. Dışişleri Bakanı Colin Powell, Başbakan Talat'ı aradı.

Cumhurbaşkanı Denktaş, plana "hayır" diyeceğini belirterek, yıllar sonra müzakereci sıfatından vazgeçti.

ABD yönetimi, planın kabul edilmemesi halinde, KKTC'ye yönelik yaptırımların kaldırılmasını ve KKTC'nin tanınmasını ilk kez tartışmaya açtı.

AB tarafından da benimsenen plan, adada iki kesimin bulunduğunu ve bölünmüşlüğü teyit etti. Türkiye'nin 1974'teki müdahalesini meşrulaştırdı.

Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlaması için önünde bir engel daha aşılmış oldu.



----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce