|

Antalya ''beyaz altın''a döndü

Antalya''daki pamuk ekim alanlarının son bir yılda yüzde 25 artarak 60 bin dekara ulaştığını belirten ANTBİRLİK Genel Müdürü Diniz, destek miktarının artmasıyla üreticinin yeniden pamuk ekmeye başladığını söyledi. Cari açık sorununa pamuk üretimini çare gösteren Diniz, ''Pamuk stratejik ürün ilan edilmeli'' dedi.

.
00:00 - 3/07/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:33 - 2/07/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Antalya ''beyaz altın''a döndü
Antalya ''beyaz altın''a döndü

Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Genel Müdürü Atila Diniz, bölgede geçen yıl 45 bin dekar olan pamuk ekim alanının bu yıl 60 bin dekara ulaştığını, geçen yılki 18 bin tonluk rekoltenin de bu yıl 23 bin tona ulaşmasının beklendiğini bildirdi. Atila Diniz, Antalyalı üreticinin uzun yıllar sonra yeniden ''beyaz altın''a döndüğünü belirterek, bu sezon pamuk rekoltesinde geçen yıla göre yaklaşık yüzde 27''lik bir artış beklediklerini kaydetti.

ÜRETİME ''DESTEK'' ÇIKTI

1988-1989 yıllarında Antalya''da yaklaşık 412 bin dekar arazide pamuk üretildiğini ancak girdi maliyetlerinin yüksekliği, emek yoğun üretim şekli olması, zirai arazilerin yok olmaya başlaması, dünya pamuk piyasalarıyla rekabet edememe nedeniyle üreticinin giderek bu üretim alanından uzaklaştığını anlatan Diniz, makineli ziraate geçiş ve destek miktarlarının artırılmasıyla bölge üreticilerinin yeniden pamuk ekmeye başladığını söyledi. Tarla ziraatinde hasat öncesi en çok girdi ürünün pamuk olduğunu ifade eden Diniz, devletin hasat öncesi girdi sistemini çözemesiyle pamuk istihsalinde istenilen düzeye ulaşılacağını söyledi.

YILLIK İHTİYAÇ 1,2 MİLYON TON

Bir dokumacılık ülkesi olan Türkiye''nin yıllık pamuk ihtiyacının 1,2 milyon ton olduğunu belirten Atila Diniz, 2014''te bunun 600 bin tonunun iç üretimle karşılanmasının beklendiğini söyledi. Türkiye''nin pamuk ithalatçısı ülkeler arasında Çin''in ardından ikinci sırada bulunduğuna işaret eden Diniz, Türkiye''nin yıllık pamuk ithalatının yaklaşık 2 milyar dolar olduğunu kaydetti. Türkiye''nin ana sektörlerinden dokumanın en büyük hammadesinin pamuk olduğuna işaret eden Diniz, cari açık sorunu yaşanan Türkiye''de pamuğun ''stratejik ürün'' ilan edilmesi ve desteklemelerin de buna göre verilmesi gerektiğini vurguladı.

Para basımında kullanılıyor

Tekstilin en önemli hammaddelerinden biri olan pamuk, akaryakıt, bitkisel yağ ve yem sektörlerinde de hammadde olarak değerlendiriliyor. Pamuğun çekirdeği üzerinden linter adı verilen küçük lifli pamuk parçaları yüksek dayanıklılık ve emme kapasitesi sahip olması sayesinde banknot gibi kıymetli kağıtların yapımında kullanılıyor.


10 yıl önce