|

Antalya'daki hortumun faturası 10 milyon TL'yi aşacak

TARSİM Genel Müdürü Satoğlu, "10 milyon lirayı bulacak hasar söz konusu görünüyor. Bu sigortalı seralar için geçerli. Sigortasızları tahmin etmek mümkün değil" dedi.

Yeni Şafak
19:01 - 14/11/2017 Salı
Güncelleme: 19:03 - 14/11/2017 Salı
AA
Antalya'daki seralar hortum ve sel nedeniyle büyük zarar görmüştü
Antalya'daki seralar hortum ve sel nedeniyle büyük zarar görmüştü

TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, Antalya'daki sel felaketinin maliyetinin 10 milyon lirayı bulmasının beklendiğini ifade etti.

Tarım Sigortaları Havuz İşletme AŞ (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, yaşanan sel ve hortum sonrası Antalya'nın Kumluca, Finike ve Kaş ilçelerinde incelemelerde bulundu ve üreticilere geçmiş olsun dileklerini iletti.

Satoğlu, burada yaptığı açıklamada, incelemelere hemen başladıklarını ifade ederek, "Dün geceden itibaren eksper arkadaşlarımız tespitlerine başladı. Ciddi bir mağduriyet gördük. Sabahtan bu yana bize 400-450 hasar ulaştı. Birkaç gün içinde bunun artarak devam edeceğini tahmin ediyoruz." dedi.

Bölgede etkili olan yağış ve hortumun Demre'den başlayarak Muğla'ya kadar olan alanda hasara neden olduğunu anlatan Satoğlu, "Gelen hasarların büyük bir bölümü doludan dolayı geldi ama başka bölgelerde hortumdan kaynaklanan çok ciddi hasarlar da görüyoruz." diye konuştu.

Tüm üreticilere çağrıda bulunan Satoğlu, bu tür hadiselerin iklim değişikliğiyle son derece yoğun şekilde Türkiye'de ve dünyada yaşanmaya başladığını belirtti. Satoğlu şöyle devam etti:

  • "Üreticilerimize mutlaka TARSİM poliçelerini yaptırmalarını tavsiye ediyorum. TARSİM poliçesi yaptırırken belli kriterler var. Bunlardan bir tanesi çevre betonu. Bu kritere uymayan seralara ne yazık ki poliçe düzenlemek ve teminat vermek mümkün olmuyor. Üreticilerimizden buna dikkat etmelerini özellikle vurguluyoruz. Yaptırmayan üreticilerin de mutlaka poliçelerini yaptırmalarını rica ediyorum."
"10 milyon lirayı bulacak hasar söz konusu"

Bazı üreticilerin henüz hasar ihbarları yapmadıklarının görüldüğünü kaydeden Satoğlu, özellikle Finike'de ağır hasar olduğunu, üreticilerin ihbar etmeleri halinde eksperlerin hızlı şekilde tespit yaparak zararın hızlı bir şekilde karşılanmasının mümkün olacağını söyledi.

Satoğlu, "Tespitleri yapılan üreticilerin eksper raporları elimize hafta sonu ulaşırsa önümüzdeki hafta hasar ödemelerini yapmaya başlayacağız." dedi.

Hortum ve şiddetli yağışın rakamsal boyutunun tahminlerine göre şu anda yaklaşık 6-7 milyon lira civarında olduğunu bildiren Satoğlu, "Muhtemelen artacaktır. 10 milyon lirayı bulacak hasar söz konusu görünüyor. Bu sigortalı seralar için geçerli. Sigortasızları tahmin etmek mümkün değil." diye konuştu.

Çiftçilerin borç sevinci

Öte yandan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın hortum ve doludan etkilenen çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının erteleneceği açıklamasına bölgedeki çiftçilerden destek geldi.

Kumluca'nın Mavikent Mahallesi'nde seracılık yapan Kemal Alp, felaketin bir anda gerçekleştiğini ve zararlarının büyük olduğunu belirterek, "Bakanlığın bu kararı çiftçilerimize büyük destek olur. Devletimizin yanımızda olduğunu görmüş olduk. Halkımızın bilinçlenmesi gerekiyor. Ben sigorta yaptırdım ancak yaptırmayan çok çiftçi arkadaşımız var. Bunlardan ders alarak bilinçli üretim yapmalıyız." dedi.

Kumlucalı çiftçi Necdet Karababa ise borç ertelemesinin kendilerine nefes aldıracağını söyledi. Üretime güvenerek borçlandıklarını dile getiren Karababa, "Yaşanan felaket tüm hayallerimizin yarıda kalmasına neden oldu. Borçların ertelenmesi ve yapılandırılması bize rahat bir nefes aldıracak. Hasarımızı ortadan kaldırmak için de ciddi harcamamız olacak." diye konuştu.

#Antalya
#TARSİM
#Hortum
6 yıl önce