|

Apo Türkiye ile Yunanistan'ı savaşa sürüklemek istiyordu

Eski Yunanistan Başbakanı Simitis, Kardak ve Öcalan olaylarını "siyasi" olarak değerlendirdi. Simitis, "Öcalan ve arkadaşları Türkiye ile Yunanistan'ı savaşa sürüklemek istiyordu" dedi

Yeni Şafak
01:00 - 6/11/2005 Pazar
Güncelleme: 10:00 - 13/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
Apo Türkiye ile Yunanistan'ı

savaşa sürüklemek istiyordu
---------------------- manset ---------------------

Eski Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, gelecek hafta piyasaya çıkacak kitabında, Ankara ile Atina'yı zaman zaman karşıya getiren olaylarla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Kardak sorunu için "siyasi" değerlendirmesinde bulunan Simitis, bu yüzden dönemin Genelkurmay Başkanı'nı görevinden aldığını yazdı. Simitis, Öcalan olayı için de "O arkadaşlarıyla birlikte Türkiye ile Yunanistan'ı savaşa sürüklemek istiyordu" diye yazdı.

Yunan basını, Simitis'in "1996-2004 / Yaratıcı bir Yunanistan için siyaset" adlı kitabında yer alan Kardak ve Abdullah Öcalan krizleri ile ilgili bölümleri yayımladı. "Kriz gecesi" olarak adlandırılan 30 Ocak 1996 tarihinde, Yunan parlamentosunda kuracağı hükümet için güvenoyu görüşmeleri yapılırken Türk Silahlı Kuvvetleri'nde alışılmamış bir hareketlilik gözlendiği haberleri gelmeye başladığını anlatan Simitis, akşam 21.45'te de ABD Başkanı Bill Clinton ile telefon görüşmesi yaptıklarını belirtti. Simitis, parlamentodaki Başbakanlık bürosunda Savunma Bakanı Gerasimos Arsenis, Genelkurmay Başkanı Hristos Liberis ve diğer ilgili bakanlarla bir araya geldiğini kaydetti.

'Sorun askeri değil, siyasiydi'

Kitabında, "Sorun siyasiydi ve askeri değil, siyasi yöntemlerle ele alınmalıydı. Savaşa yol açacak bir kriz içinde olduğumuz izlenimini vermemek için parlamentoda toplandık" diye yazan Simitis, Liberis'in toplantıda, gerekirse kayalıkların bombalanması ya da bir Türk gemisinin mahmuzlanması için siyasi onay istediğini belirtti. Arsenis'in Adriyatik'ten bir firkateynin bölgeye doğru hareket ettiğini, ayrıca Trakya'da "hazır olunduğu" bilgisini verdiğini kaydeden Simitis, "Arsenis ve Liberis'e öncelikle karşı karşıya bulunduğumuz siyasi soruna ilişkin kararları alacağımızı, askeri kararların gerekirse alınacağı yanıtını verdim. Türkiye, Yunanistan ile arasında mevcut olduğunu varsaydığı Ege sorunlarını müzakere etmeyi arzu ediyor. Çarpışmadan kaçınmamız gerekiyordu" diye yazdı.

Öcalan için yetki vermedim

Kitabında, Abdullah Öcalan'ın Yunanistan'a getirilmesi olayına da değinen Simitis, olayı organize edenlere "kesinlikle yetki verilmediğini" vurguladı. Simitis, "Bu 'süper vatanseverler' sorumsuzluğun doruğuna çıktılar" ifadesini kullandı. Simitis, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan için de o zaman, "O arkadaşlarıyla beraber Yunanistan ile Türkiye'yi savaşa sürüklemek istiyordu" diye yazdı.

  • ATİNA (A.A)
    Önümüzde iki yol kalmıştı

    Kardak krizi ile ilgili olarak önlerinde iki yol bulunduğunu yazan Simitis, "Bunlardan biri, çok can kaybına yol açacak bir çatışmaya girmek ve sonuçta Türkiye ile egemenlik haklarımızı müzakere noktasına gelme olasılığıyla karşılaşmak, diğeri ise Holbrooke aracılığıyla bölgeden tüm güçlerin çekilmesini sağlamaktı. Birazdan güneş doğduğunda herkesin Yunan toprağı üzerinde ay yıldızlı bayrağın dalgalandığını göreceğini hesaba katınca, KYSEA'da 'status quo ante'ye (önceki mevcut durum) dönme görüşü ağır bastı. Pangalos ile Holbrooke, saat 06.00'da her iki ülkenin aynı anda güçlerini geri çekmesi için anlaşma sağladı ve yeni bir çatışma olasılığını engellemek için kayalıktaki Yunan bayrağı da indirildi" dedi. Kitabında, dönemin Genelkurmay Başkanı Liberis'i suçlayan Simitis, daha sonra istifasını istediği komutanın bu talebi reddetmesi üzerine kendisini görevden aldığını da hatırlattı.

    Holbrooke'den Atina'ya teyid
    Toplantıda, Liberis'e ikinci Kardak kayalığının Türklerce alınması endişesi taşıdığı için korunup korunmadığını sorduğunu yazan Simitis, Liberis'in Yunan savaş gemilerinin pozisyonunun herhangi bir Türk gemisinin yaklaşmasını olanaksız kıldığı yanıtını verdiğini belirtti. Simitis, bu aşamada, Dışişleri Bakanı Teodoros Pangalos'a, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Holbrooke ile krizden çatışmaya girmeden çıkmak için ABD'nin arabuluculuk yapacağı süreci başlatmasını istediğini yazdı. Holbrooke'un araması beklenirken hükümet sözcüsü Dimitri Reppas'ın, zamanın Dışişleri Bakanı Deniz Baykal'ın ikinci Kardak kayalığının alındığını açıkladığı bilgisini getirdiğini belirten Simitis, teyidin saat 03.30'de Pangalos'u arayan Holbrooke'tan geldiğini yazdı. Teyidin 4 saat sonra ABD'den alınmasının kendisini çok rahatsız ettiğini anlatan Simitis, öfkeden kendisini tutamadığını da dayazdı.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    18 yıl önce