|

Aria 'alo' dedi

Türkiye'nin yeni GSM şebekesi Aria, Başbakan Bülent Ecevit ve Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz arasında gerçekleşen konuşmayla hizmete açıldı.

.
00:00 - 22/03/2001 Thursday
Güncelleme: 10:02 - 11/01/2014 Saturday
Yeni Şafak
Aria 'alo' dedi
Aria 'alo' dedi

Türkiye'nin üçüncü GSM 1800 operatörü Aria 0555 ile, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün Başbakan Bülent Ecevit'i aramasıyla resmen faaliyete geçti. İtalyan Mobil telefon şirketi TIM ile Türkiye İş Bankası'nın cep telefonu markası olan Aria, dün hizmet vermeye başladı. İlk telefon görüşmesinde Ulaştırma Bakanı Öksüz, Başbakan Ecevit'i aradı. Ecevit, yeni GSM operatörünün memlekete hayırlı olmasını diledikten sonra Bakan Öksüz'ün konuşmasına fırsat bırakmadan telefonu kapatınca Bakan Öksüz kısa süreli bir şaşkınlık geçirdi.

Yüz akıyla çıktık

Daha sonra konuşmaya başlayan Bakan Öksüz "Yüz akıyla başladığım bir işi, yüz akıyla bitirmenin mutluluğunu duyuyorum" dedi. Öksüz, Aria'nın GSM 1800 lisansının KDV dahil 3 milyar dolar bedelle verildiğini hatırlatarak, "Bunun önemli bir anlamı vardır. Sıfır faizle 3 milyar dolar ülkeme girmiş demektir" dedi.

1 milyar dolarlık yatırım

Çırağan Sarayı'nda yapılan törende konuşan İş-Tim'in İtalyan ortağı Telekom İtalia'nın Murahhas Azası Marco de Benedetti, İş-Tim'in yatırımlarının 2002 sonuna kadar 1 milyar doları bulacağını söyledi.

İş-Tim Yönetim Kurulu Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ise ìEkonomide bir değerler zinciri yaratılması için İş-Tim'ın en yakın gelecekte borsaya kote edilmiş, halka açık bir şirket haline getirilmesini amaçlıyoruzî dedi. Özince Danıştay kararıyla İş-Tim'e tanınan ulusal roaming hakkı konusundaki gerekli düzenlemelerin dünya standartlarında ve süratle gerçekleştirilmesini beklediklerini kaydetti.

Sabahki toplantıya İtalyan gazeteciler yetişemeyince Bakan Öksüz ve TİM Başkanı Özince tekrar konuşma yaptılar.

Hizmetler 5 rakamına dayalı

31 Mayıs 2001 tarihine kadar Aria abonesi olacak müşteriler yıl sonuna kadar geçerli özel ücret tarifesinden yararlanacaklar. Ön ödemeli kart seçeneğinde Aria müşterileri her 55 dakikalık telefon konuşması sonunda 5 dakikalık ücretsiz görüşme hakkına sahip olacaklar.

Faturalı sistemden yararlanan müşteriler ise sabit ücret ödemeyecekler ve 55 dakikayı geçen telefon görüşme bedeli üzerinde yüzde 55 oranında indirim yapılacak. Aria'da görüşmelerin dakika ücreti 280 bin lira olarak açıklanırken, kısa mesaj göndermenin fiyatı ise 60 bin lira olacak. Aria, Türkiye'nin en büyük üç vilayeti olan İstanbul, Ankara, İzmir'de cep telefonu hizmeti verecek şebeke çalışmalarını tamamladı.


23 years ago