|

Artık ev kiraları da kredi kartıyla ödenebilecek!

Tüketicilerden ev kiralarının da kredi kartıyla ödenmesi için yoğun talep aldıklarını belirten BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, "Önümüzdeki dönemde sitelerde de POS cihazları görebiliriz" dedi

Şükrullah Dolu
00:00 - 4/06/2009 Perşembe
Güncelleme: 02:46 - 4/06/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Artık ev kiraları da kredi kartıyla ödenebilecek!
Artık ev kiraları da kredi kartıyla ödenebilecek!

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, tüketicilerden ev kiralarının da kredi kartıyla ödenmesi için yoğun talep aldıklarını söyledi. Banka ve kredi kartlarında davranış alışkanlıklarını belirlemek amacıyla, Yöntem Araştırma ile yapılan Kart Monitör 2009 Araştırması'nın sonuçlarını değerlendiren Sertaç Özinal, 'Kredi kartınız ile nerelerde ödeme yapmak istersiniz?' sorusuna en yüksek oran olan yüzde 19 ile 'Ev kirası' cevabını aldıklarını belirterek, "Önümüzdeki dönemde ev kirası ve site aidatlarının ödenmesi için özellikle sitelerde de POS cihazlarını görebiliriz" dedi.

BORCUN YÜZDE 80'İ ÖDENİYOR

Kart Monitör 2009 sonuçlarına göre, kredi kartı kullananların yüzde 80'i borcunun tamamını ödüyor. Araştırmada 2001'de kredi kartı borcunun bir kısmını ödeyen kullanıcıların oranının yüzde 40 olmasına rağmen, bunun 2007'de yüzde 20'ye düştüğünün ve aynı düzeyi koruduğunun altı çiziliyor. Borcunu ödeyemeyenlerde bir artış olduğunu hatırlatan Sertaç Özinal, "Ancak panik oluşturacak durum olmayacak" diye konuştu.


Limitin yarısı kullanılıyor

Yüzde 43'lük kesimin aylık limiti 1000 TL'yi aşmayan kredi kartını tercih ettiğini kaydeden Sertaç Özinal, kullanıcılardan yüzde 74'ünün de limitinin en fazla yüzde 50'sini kullandığını vurguladı. "Türk halkı borçlu kalmak istemiyor" diyen Özinal, aylık harcama ortalamasının da 881 TL olduğunu kaydetti.


Tefeciliğe karşı koordineli tedbir!

Bazı işyerlerinin POS cihazları ile tefecilik yaptığını hatırlatan Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, "Bu konuda bütün bankalar koordineli çalışıyor. Böyle biro lay tespit edildiğinde uyarılıyor, tekrarlanırsa bütün bankalar POS cihazlarını alıyorlar" diye konuştu.


Kart yoluyla 274 milyon TL bağışlandı

Kart Monitör 2009 Araştırma sonuçlarına göre her 10 kart kullanıcısından 7'si alışverişlerinde puan topluyor. BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, kredi kartı promosyonuyla 4 milyon kişinin ücretsiz uçtuğunu söyledi. Özinal, 2007'de 238 milyon TL olan kartla bağış tutarının geçen yıl 274 milyon TL'ye çıktığı bilgisini verdi.



15 yıl önce