|

Aşk Gemisi'nin aşcısı şimdi 'cezaevi'nde

Cezaevinden otele dönüştürülen Four Seasons Hotel İstanbul'un mutfak şefi, ünlü Aşk Gemisi dizisinin çekimlerinin yapıldığı Pasifik Prenses'te aşcılık yapan İtalyan asıllı Giancarlo Gottardo. Amerika'nın en ünlü otellerinde çalışan Şef Gottardo, Aşk Gemisi'nde geçen yıllarını ve Türkiye'deki hayatını anlattı.

Yeni Şafak
00:00 - 7/08/2004 Cumartesi
Güncelleme: 16:14 - 25/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Eski Sultanahmet Cezaevi'nden otele dönüştürülen Four Seasons Hotel İstanbul, mutfağı konusunda hayli iddialı. Bu iddiayı haklı kılacak pekçok neden var. Dünyanın en iyi aşcılarının çalıştığı otelin lokantasının İtalyan şefi Giancarlo Gottardo tanıdık bir isim. Gottorda bir zamanlar Türk seyircisinin ilgiyle izlediği ünlü 'Aşk Gemisi' isimli dizinin çekildiği Pasifik Prenses'te aşcılık yapmış. İstanbul'da çalışmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden ünlü aşçcı Gottardo, "İtalya'daki arkadaşlarıma cezaevinde çalışıyorum" diye espri yaptığını söylüyor.

Hapishane şiirleri nostalji tadı veriyor

Otelin mutfağında dolaşırken, geçtiğiniz günlerde yaşama veda eden ünlü romancı Vedat Türkali'nin, Sultanahmet Cezaevi'ndeyken yazdığı bir şiiri hatırlamadan edemiyoruz. "Sultanahmet Cezaevi " başlıklı şiirinde Vedat Türkali " Sabah serinliği gün ağarıyor/Demir taş küf yosun/Sen böyle gecenin ortasında/olan bitenden habersiz/Uyuyor musun?/Güvercin sesi çocuk sesi tren sesi/ Parmaklıklara yakışmayan ne varsa/Duvarlarında/Güneş bütün gün çağıradursun/Elden ne gelir/Yaşamak böyle kanlı akarsa/Maviliğin dibinde böyle gözyaşları/ Kirli ağır durgun/Daha bir süre akıp gidecek Duvarlarında" dizeleri Four Seasons Otel'in işletmeye açılmasıyla tatlı-acı anıları çağrıştıran bir hoşseda olarak dolaşıyor koridorlarda.

Dünyaca ünlü aşçılarla çalışmış

Otelin lokantasının şefi İtalyan Gottardo Milano doğumlu . Gottardo, Sicilya'da aşcılık eğitimi almış. 1985'de Güzel Sanatlar Akademisi'nde resim bölümünden de mezun olmuş. Bu nedenle yemek yapmak ve resim yapmak arasında benzerlikler buluyor. Gottorda Usta, daha 14-15 yaşlarında iken dünyaca ünlü aşcıların yanında çalışmış. "Şeflik bir sanattır, her gün yeni bir tat bulmak ve bunu insanların beğenisine sunmanız gerekiyor. İşte burada kişiliğinize ait şeyler de karışır yaptığınız yemeklere. Bu nedenle her zaman yeni yaklaşımlara açık olmanız gerekiyor" diyor.

Gottardo, 'Aşk Gemisi'nde çalıştığı günleri ise şöyle anlatıyor: "Milano'dan çalışmak için Sardunya Adası'na giderken uçakta Aşk Gemisi'ni izledim. Ardından bu gemide çalışmaya karar verdim. Gidip başvurdum. İki yıl kadar Aşk Gemisi'nde çalıştıktan sonra 1997'de Amerika'ya gittim ve New York, Chicago ile Los Angeles'in en ünlü lokanlalarında çalıştım."

Gottorda "Ünlü aşcılar genellikle İtalya'dan çıkıyor. Bunu neye bağlıyorsunuz? sorumuzu ise "Biz Sicilya'da doğanın içinde yaşıyoruz. Çiftliklerde büyüdük. Aşçılık anadan babadan gelen bir şey" şeklinde cevap veriyor.

Dolmaya ve kokoreçe bayılıyor

Amerika'dan sonra tekrar İtalya'ya dönen Gottorda, İstanbul'dan teklif alınca Türk mutfağını ilginç bulduğundan hiç çekinmeden kabul etmiş bu görevi. Türkiye'ye geldiğinde inanılmaz güzellikteki Four Seasons Oteli'nin bir zamanlar hapishane olduğunu öğrendiğinde ise çok şaşırmış. Türk yemekleri hakkında epey bilgi edindiğini belirten Gottardo, Türk ve İtalyan mutfağı arasında pekçok benzerlik olduğunu da saptamış.

Türk dolmasına bayıldığını söyleyen Gottorda'nın yapmayı ilk öğrendiği Türk yemeği de dolma olmuş. Gottorda ustanın çok sevdiği bir yiyecek de kokoreç. Bazıları Türkiye AB'ye girerse kokoreç tarihe karışır demelerine bakmayın. Gottorda Usta daha şimdiden kokoreçe alışmış.

Türk insanını çok sıcak ve cana yakın bulduğunu belirten Gottardo, otelin mutfağında zeytinyağı dışında hiçbir yağ kullanmıyor. Hayvansal yağlardan uzak duruyor. Yemeklerde fesleğen, soğan, sarmısak, maydanoz ve parmesan peyniri kullanıyor. Taş fırınlarda yemek yapmayı çok seviyor. Spagetti, buharda levrek, havuç püresi, limonlu parfe gözde yemekleri arasında.

  • FATMA ADALI / İSTANBUL


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce