|

Asker icin 'NATO ve BM kararı' şartı

Hükümet, ABD'den Irak'a asker gönderme konusunda talep geldiği takdirde, NATO ve BM şartını öne sürecek. Ancak BM'den veya NATO'dan bu yönde bir karar çıkması beklenmiyor.

Yeni Şafak
00:00 - 29/05/2004 Cumartesi
Güncelleme: 16:03 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Irak'taki son gelişmeler üzerine zor durumda kalan ABD ve İngiltere, Türkiye başta olmak üzere çeşitli ülkelerden Irak'a asker gönderilmesi için 28-29 Haziran'da İstanbul'da düzenlenecek NATO Zirvesi'ni bekliyor. ABD ve İngiltere, Türk askerini Irak'a çekebilmek için önümüzdeki günlerde yeni bir atağa kalkacak. İngiltere Başbakanı Tony Blair'in gerçekleştirdiği Ankara ziyareti sırasında yaptığı nabız yoklaması üzerine, "Asker gönderme gündemimizde yok" diyen Başbakan Erdoğan, NATO Zirvesi sırasında ABD ve İngiltere'den bu yönde gelecek baskılara karşı bir strateji belirledi.

BM ve NATO 'bahanesi'

Asker talebi karşısında Türkiye BM ve NATO bünyesinde bir güç oluşturulmasını şart koşacak. ABD yönetiminin Irak için NATO formülünü işletmesinin, Fransa ve Almanya'nın vetosuyla karşılaşmasına kesin gözüyle bakılıyor. ABD'nin BM'yi devreye sokması da, hem ABD'nin zaten baştan beri buna sıcak bakmaması hem de Rusya vetosu nedeniyle mümkün görülmüyor. Ayrıca, ABD yönetimi baştan beri bu yönteme sıcak bakmıyor. Hükümet, bu düşüncelerden hareketle NATO ve BM şartını öne sürerek Irak'a asker gönderme konusunu savuşturmayı planlıyor. Türkiye, uygulayacağı bu strateji ile bir yandan ABD'nin talebini "hayır" demeden kırarken, bir yandan da AB'ye üyelik müzakerelerinin başlayacağı aralık 2004 öncesi Fransa ve Almanya'nın tepkisini çekmemiş olacak.

ABD TÜRKİYE'DEN NELER İSTİYOR?
  • DUYGU GÜVENÇ / ANKARAABD'nin, Türkiye'den İncirlik ve Konya-Karapınar ile ilgili iki temel talepte bulunuyor.

    1- SEİA Anlaşması çerçevesinde İncirlik Üssü ile ilgili talepler:
  • ABD'nin 48 adet olan uçak bulundurma izninin arttırılması.

  • İncirlik'ten uçuş miktarının arttırılması.

  • İncirlik'ten kalkan uçakların görev alanının Türk hava sahasının dışını da kapsaması.

  • İncirlik'ten sadece eğitim amaçlı değil, operasyonel ve keşif uçuşlarına da izin verilmesi.Eğer ABD, eğitim uçuşlarının niteliğini değiştirerek operasyonel veya keşif uçuşu yapmak isterse Meclis kararı gerekecek.

    2- Konya-Karapınar ile igili talepler:
  • Halen ABD tarafından para karşılığı eğitim amaçlı kullanılan Konya'nın Karapınar ilçesindeki tatbikat üssünde, eğitimin sürekli olması için bir Mutabakat Muhtırası imzalanması.

  • Eğitim uçuşlarında süre ve sayı sınırlamasının kaldırılması.

  • Eğitim uçuşlarına katılacak uçak sayısının 48'e çıkartılması.

  • ALİ SALİ / ANKARA


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce