|

'Askerlerin sivillerden ayrı tutulması normal'

AA'ya konuşan BMMYK Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, "Eski ordu mensuplarının sivillerden ayrı tutulması uluslararası yasalara göre normal' diye konuştu.

Aa
00:00 - 29/08/2012 Çarşamba
Güncelleme: 16:25 - 29/08/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
'Askerlerin sivillerden ayrı tutulması normal'
'Askerlerin sivillerden ayrı tutulması normal'

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, ülkelerindeki şiddetten kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeliler ve Türkiye'de Suriyelilerin kalmaları için oluşturulan kamplarla ilgili AA'nın sorularını yanıtladı.

Batchelor, Türkiye'nin, ülkelerindeki şiddetten kaçan Suriyelilerin kabul edilmesi ve yardım sağlanması anlamında aslında başka bir ülkenin tek başına başa çıkamayacağı fevkalade bir iş çıkardığını belirterek, "BM ve BMMYK da Türk hükümetine bu krizle mücadelesine yardım etmek için hazır ve istekli" dedi.

Carol Batchelor, Türkiye'ye mülteciler konusunda izlediği politika nedeniyle teşekkür ederek, "Türkiye'nin zulümden kaçan ve korunma ihtiyacı içinde olanlara koruma sağlamak anlamında çok eski ve zengin bir geleneği var. BMMYK, ihtiyacı olanlara korunma sağlanması konusunda 50 yıldan fazla bir süredir Türk hükümetleri ve halkıyla ile birlikte çalışıyor. BMMYK, Türkiye'nin genel politikasından dolayı çok müteşekkir" dedi.

Batchelor, Türkiye'nin olumlu politikasının Suriyeliler konusunda da görüldüğünü belirterek, "Türkiye'nin izlediği bu yaklaşımdan çok memnunuz ve müteşekkiriz" dedi.


Türkiye'deki kampların statüsü

Batchelor, Türkiye'deki kampların yasal statüsü ve bazı kampların uluslararası hukuk bakımından diğerlerinden farklı statüde olup olamayacağı sorusu üzerine, "Eski ordu mensuplarının sivillerden ayrı tutulması uluslararası yasalara göre normal' diye konuştu.


Kamplardaki hizmet üst düzey

Batchelor, Türkiye'de Suriyeliler için oluşturulan kampları gezdiğini ve çok etkilendiğini de söyledi. Kamplarda verilen hizmetin üst düzey olduğunu dile getiren Batchelor, şunları ifade etti:

"Ben Cenevre'deki merkezden gelen BMMYK yetkilileri ile birlikte kampları ziyaret ettim. Hepimiz verilen hizmetin kalitesi ve uygunluğundan çok etkilendik. İnsanların barınma ihtiyacı karşılanmış, gıda dağıtılmış, tıbbi yardım yapılmış, yaralı gelenler uygun şekilde tedavi edilmişti. Bu çok önemli. Verilen hizmetin standartı çok yüksek. Yapılan bu işler nedeniyle Türkiye'yi alkışlıyoruz."


Her türlü yardıma hazırız

Batchelor, yarın New York'ta Suriyeli mülteciler konusunda yapılacak BM Güvenlik Konseyi toplantısından çıkacak sonuca bağlı olarak BMMYK'nin her türlü yardıma hazır olduğunu söyledi. Batchelor, şöyle konuştu:

"Türkiye, Suriyelilerin kabul edilmesi ve yardım sağlanması anlamında aslında başka bir ülkenin tek başına başa çıkamayacağı fevkalade bir iş çıkardı. BM ve BMMYK da Türk hükümetine bu krizle mücadelesine yardım etmek için hazır ve istekli. BM, hem Türkiye hem de diğer ülkelere yardım için de hazır. Sağlanacak yardımın türü barınma, gıda, ilaç, teknik uzmanlık ve başlıca hassasiyet gerektiren konuların tespiti gibi konuları içeriyor. BMMYK, Türkiye'de ayrıca sığınma başvurusu işlemleri konusunda da yakın çalışma içinde. Zamanı geldiğinde eğer bireysel mülteci statüsü için sığınma taleplerinin değerlendirilmesi gerekirse BMMYK burada da yardıma hazır."


12 yıl önce