|

Asya'nın kalbine de vizeler kaldırılıyor

Afganistan'ı “Asya'nın kalbi” olarak tanımlayan Bakan Davutoğlu'nun daha çok yatırım için vizesiz seyahat talebine mevkidaşı Rassoul'dan olumlu cevap geldi

Şükrullah Dolu
00:00 - 4/11/2010 Perşembe
Güncelleme: 22:20 - 3/11/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Asya'nın kalbine de vizeler kaldırılıyor
Asya'nın kalbine de vizeler kaldırılıyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Afganistan'ı “Asya'nın kalbi” olarak tanımladı ve Türk girişimcilerin şimdiden orada daha fazla yer alması tavsiyesinde bulundu. Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki en büyük dış yardım programını Afganistan'da başlattığını ve son 5 yılda bu ülkeye 250 milyon dolarlık yatırım yaptığını hatırlatan Bakan Davutoğlu, “Şimdi Afganistan'a yerleşmemiz demek Asya'nın kalbine yerleşmemiz demektir. Dünyanın gelişen ülkeleri olan Hindistan Çin gibi ülkelere yakın omak demektir” ifadelerini kullandı.

SIKINTILAR ÖNEMİN GÖSTERGESİ

Davutoğlu, dün İstanbul'da düzenlenen IV. Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Afganistan'ın sıkıntılarının değerini düşürmediğini vurgulayarak şöyle devam etti: “Bilakis bunlar, bu ülkenin ne kadar değerli olduğunun göstergesi.” Davutoğlu, 238 milyon dolarlıkiki ülke arasındaki ticaret hacminin daha da gelişmesi için vize ve mevzuat problemlerinin kaldırılması gerektiğini kaydetti. Bunun üzerine mevkidaşı Dr. Zalmai Rassoul “Umuyorum vizeler bir gün kalkmış olur” diyerek olumlu sinyal verdi.


Türkler 3 milyar dolarlık ülkesel katkı sağlamakta

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk girişimcilerinin bölgede güvenlik konusunu bahane etmeden yatırım yaptıklarını, ancak vize ve bürokrasi gibi sıkıntılardan yakındı. Türk girişimcilerin 2002'den bu yana Afganistan'da toplam 3 milyar dolar değerinde 355 proje gerçekleştirmiştirdiğini kaydeden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu “Girşimcilerimizin Afganistan'a ziyaret konusunda vizeden kaynaklanan ciddi sorunları var. Bunların halledilmesi ülkeler için de önemli olacaktır” dedi.



14 yıl önce